Construcció de l’espai
El model de primàries dificulta l’aliança entre Yolanda Díaz i Podem per a les eleccions
La vicepresidenta segona anunciarà la seva candidatura a les generals el 2 d’abril, acompanyada per la majoria de partits a l’esquerra del PSOE
Setmana decisiva per a l’espai a l’esquerra del PSOE. El dotzè episodi de la telenovel·la sobre la relació entre Podem i Sumar. O, el que és el mateix, entre Yolanda Díaz i Ione Belarra i Irene Montero. El capítol es tancarà diumenge vinent, 2 d’abril, quan la vicepresidenta segona anunciï la seva intenció de presentar-se a les eleccions generals i el ‘cliffhanger’ (aquest recurs que consisteix a deixar en suspens l’audiència perquè s’enganxi al següent episodi) serà la presència o no de la direcció de Podem en aquest acte. ¿De què depèn? De si arriben a un acord sobre el model de primàries.
Després de nou mesos recorrent Espanya en un procés d’escolta, Díaz confirmarà per fi la seva intenció d’encapçalar la llista electoral. L’anunci que farà aquest pas ha sigut molt ben rebut per gairebé tots els partits a l’esquerra del PSOE. Amb una excepció: Podem. Els morats van aplaudir que la ministra de Treball per fi s’hagi decidit, però ràpidament van posar les seves condicions sobre la taula per assistir a aquest acte: tancar un preacord de coalició.
En la direcció de Podem consideren indispensable arribar a un pacte abans del 2 d’abril per poder donar suport a Díaz. «És estrany donar suport a una cosa que no saps com serà», assegura una font morada. Per poder confirmar la seva assistència, la cúpula de Podem exigeix un «compromís de mínims» que pivota sobre dues qüestions. La primera, que la vicepresidenta confirmi que vol ser la candidata dels morats, i la segona, acordar que les llistes electorals es configuraran mitjançant primàries obertes a tota la ciutadania.
Triar el cens
Grosso modo, no hi hauria d’haver problemes. Fonts pròximes a la líder de Sumar asseguren que Díaz sempre ha estat a favor de consultar a la militància i en contra dels «cops de dit». No obstant, en la lletra petita rau el problema. Podem reclama unes primàries en les quals puguin votar tots aquells qui ho vulguin. Els morats són conscients que tenen un electorat molt mobilitzat i que aquest sistema els resultaria beneficiós per ocupar la gran majoria de les llistes electorals davant de formacions més petites.
No obstant, a l’entorn de la vicepresidenta assenyalen que el model de primàries ha de ser consensuat amb tots els partits que formaran part de Sumar. Un acord aquesta setmana amb Podem podria no comptar amb el suport d’Izquierda Unida, En Comú Podem, Més País, Compromís, la Chunta Aragonesista... En aquest sentit, les mateixes veus assenyalen que aquestes negociacions no es tancaran fins després de les eleccions autonòmiques i locals.
Des del començament de les converses, l’equip de Díaz va comunicar a Podem que era necessari esperar al 28-M, quan s’haguessin resolt les batalles electorals entre algunes de les formacions que després estan cridades a aliar-se per les generals. L’objectiu d’aquest retard és evitar «la confusió» dels votants i la complexa situació d’haver d’explicar per què s’arriben a acords nacionals que no es repliquen a nivell autonòmic.
Consell Ciutadà Estatal morat
Notícies relacionadesLa petició dels morats té poques oportunitats de ser escoltada a Sumar. Així les coses, fonts de la direcció de Podem deixen clar que si no s’arriba a un acord no assistirà cap membre de la cúpula a l’acte de Díaz. L’escenificació d’aquesta nova ruptura tindrà un pas previ. Dissabte, Podem reunirà el seu Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan entre assemblees, per analitzar la situació política. Belarra serà l’encarregada d’obrir la reunió amb un discurs públic.
Si no tanquen un pacte, els dirigents morats seran els únics absents. La líder de Sumar estarà acompanyada del coordinador federal d’IU i ministre de Consum, Alberto Garzón; del secretari general del PCE, Enrique Santiago; de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; de la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach; de les candidates de Més Madrid a l’ajuntament de la capital i a la Comunitat de Madrid, Rita Maestre i Mónica García, respectivament, i de dirigents de Compromís.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Sumar Ione Belarra Unides Podem Irene Montero Íñigo Errejón En Comú Podem Izquierda Unida Alberto Garzón Ada Colau Yolanda Díaz Pérez Más País
-
Ofert per
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic