Eleccions generals

Podem acusa Díaz de trencar les negociacions sobre unes primàries obertes amb Sumar

Els morats no acudiran a l’anunci de la seva candidatura diumenge si no hi ha un acord tancat

Podem acusa Díaz de trencar les negociacions sobre unes primàries obertes amb Sumar
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Sembla que no s’haurà d’esperar fins al final de la setmana per conèixer com es resol la disputa entre Podem i Yolanda Díaz sobre la celebració d’unes primàries obertes de cara a les eleccions generals. Els morats van reclamar tancar un pacte sobre aquest punt abans de diumenge, 2 d’abril, quan la vicepresidenta segona anunciarà la seva intenció de presentar-se als comicis nacionals. En els últims dies l’entesa no ha sigut possible, però aquest dilluns al matí encara hi havia certa esperança. No obstant, fonts de Podem asseguren que al llarg del dia l’equip de Díaz els ha comunicat «que no tancaran un acord» relatiu a aquest assumpte. Almenys, de moment.

El coportaveu nacional de Podem Pablo Fernández va deixar clar aquest dilluns quin era el desig dels morats: acordar «unes primàries obertes a tota la ciutadania perquè qualsevol persona que hi vulgui participar pugui elegir els seus candidats amb total transparència i totes les seves garanties». Segons deia, encara era possible tancar un «acord de forma ràpida» que els permetés assistir diumenge a l’acte que se celebrarà a Madrid, amb la crispació sota mínims.

No obstant, al llarg de la tarda, segons informen fonts de Podem, la secretària d’Organització del partit, Lilith Verstrynge, s’ha posat en contacte amb el cap de Gabinet de Díaz, Josep Vendrell, que és l’encarregat de gestionar les relacions amb totes les forces de l’espai. En aquesta conversa, expliquen les mateixes veus, l’equip de la vicepresidenta els ha comunicat que «en el dia d’avui» no tancaran un acord amb Podem per celebrar aquestes primàries.

El problema real

Notícies relacionades

Al matí, Fernández es mostrava estranyat davant el fet que la totalitat dels partits cridats a aliar-se amb Sumar i, fins i tot, la mateixa Díaz s’hagin pronunciat a favor de celebrar les primàries, però no vulguin tancar un acord. Un exemple és el secretari general del PCE, Enrique Santiago, molt pròxim a la vicepresidenta, que aquest dilluns va assegurar que «hi ha un ampli acord sobre mecanismes de participació de la ciutadania, incloent-hi primàries obertes a tota la societat». No obstant, afegia unes paraules després: «Aquest no és el desacord».

És en la lletra petita on hi ha el problema. ¿Quin tipus de primàries? ¿Qui podrà votar i a qui? ¿Es votaran llistes tancades o es podran configurar les llistes? En l’entorn de la vicepresidenta assenyalen que el model de primàries ha de ser consensuat amb tots els partits. Un acord aquesta setmana amb Podem podria no comptar amb el suport d’Izquierda Unida, En Comú Podem, Més País, Compromís, la Chunta Aragonesista... En aquest sentit, les mateixes veus assenyalen que aquestes negociacions no es tancaran fins després de les eleccions autonòmiques i locals. D’aquí ve aquest apunt que, segons les fonts de Podem, els ha fet l’equip de Díaz que «en el dia d’avui» és impossible tancar res.