Construcció de l’esquerra

Podem manté el pols a Yolanda Díaz i demana tancar un acord d’última hora

Els morats reclamen a la vicepresidenta el compromís de celebrar primàries obertes per assistir aquest diumenge

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ana Cabanillas

«Yolanda Díaz té a la seva mà que demà Podem sigui present a l’acte de presentació de la seva candidatura [...]. N’hi ha prou que aquesta tarda Podem i Sumar firmem una declaració en la qual ens comprometem a celebrar unes primàries obertes a la ciutadania», ha sentenciat aquest dissabte la secretària general de Podem, Ione Belarra. A menys de 24 hores de l’acte de la vicepresidenta segona, el partit morat manté el seu envit fins al final i confirma així que no acudirà a la cita llevat que la candidata accepti un acord ‘in extremis’, una opció que a Sumar ja està descartada. Els de Belarra quedaran fora de la foto, en la qual sí que apareixerà una desena de formacions progressistes

En les últimes hores, alguns dirigents morats confiaven en un gir d’última hora per part de la direcció de Sumar, perquè permetés assistir als seus quadros sense represàlies internes. No obstant, la secretària general morada ha confirmat que no hi haurà sorpreses i que mantenen les seves exigències fins al final. Belarra ha assegurat que veu «legítim» que algunes persones dins de l’espai d’Unides Podem, amb referència a Díaz, assenyalin que la seva formació ha de jugar un «rol secundari», tot i que no hi està d’acord. «Jo crec que no. Crec que la força de Podem és absolutament imprescindible per revalidar el Govern de coalició», ha sentenciat.

El model de primàries

Notícies relacionades

«L’única manera de resoldre aquest debat és amb unes primàries obertes al conjunt de la ciutadania en què tothom pugui votar per elegir el millor equip possible per afrontar aquesta tasca immensa», ha resumit la líder morada. És en aquesta exigència de celebrar les primàries «obertes al conjunt de la ciutadania» on no han sigut capaços de tancar un acord amb la líder de Sumar, que només volia comprometre’s amb unes primàries, sense indicar el cens o model a seguir. Des del seu equip expliquen que aquests punts s’han de negociar amb totes les formacions que s’aliaran amb Sumar. Belarra ha confiat que aquest dissabte puguin tancar l’acord.

Aquesta és la idea que han anat avançant diferents membres de la direcció a l’arribar al Consell Ciutadà Estatal. «Depèn de Yolanda», va resumir la secretària d’Acció Institucional de Podem, María Teresa Pérez, que va assegurar que «encara hi ha temps» per acordar unes primàries obertes a la ciutadania, la principal exigència dels morats per fer valer la seva força militant davant la resta d’organitzacions. En el mateix sentit s’ha pronunciat el coportaveu de Podem Javier Sánchez Serna, que ha reiterat la mà estesa a la gallega. «Volem un acord de coalició amb Sumar i creiem que, tot i que estiguem en les últimes hores, encara hi ha temps perquè Yolanda Díaz ens expliqui com vol construir la unitat», ha continuat en declaracions periodistes a la porta de la seu. «Qui lidera ha d’explicar com vol liderar», ha insistit abans d’advertir que «a més d’escoltar, cal donar veu a la ciutadania a través de primàries obertes».