Acció exterior

El Govern crea una unitat per reforçar el vincle amb els cònsols

La Generalitat destinarà 285.000 euros a un programa de coordinació i a la designació d’un equip que treballi colze a colze amb el cos consular

El Govern crea una unitat per reforçar el vincle amb els cònsols

ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acció exterior fora i dins de Catalunya. Aquest és l’objectiu amb què treballa la consellera Meritxell Serret. Barcelona és la quarta ciutat del món amb més representants consulars acreditats, només per darrere de Hong Kong, Nova York i Hamburg, amb prop d’un centenar de delegats. Ja fa temps que el Govern cultiva les relacions amb tots ells, però ara el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea vol fer un pas més amb la creació d’una unitat específica per enfortir l’aliança.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el Consell Executiu aprovarà la creació de la unitat, que podria arribar a tenir fins a tres treballadors i que comptarà amb una partida pressupostària de 285.000 euros per als dos anys vinents. De moment es tracta d’un pla pilot, però l’objectiu és consolidar aquest ens dins del departament i arribar a reconvertir-lo en una nova direcció general.

La idea de la conselleria és «estructurar» les relacions amb el cos consular instal·lat a Catalunya i que hi hagi un treball més coordinat i fluid entre el centenar de països presents i la Generalitat. És a dir, que sigui la seva porta d’entrada a Catalunya i que s’estableixin «relacions bilaterals». Entre les principals funcions, segons fonts del Govern, hi ha la de «promoure col·laboracions d’interès mutu», facilitar-los la «connexió amb altres institucions» i obrir-los espais de la Generalitat per desenvolupar els seus actes.

Activitats mensuals

També està previst ampliar els actes i convocatòries amb tots els representants consulars i que siguin de diferents àmbits, des d’esdeveniments econòmics i de promoció de la indústria catalana fins a la promoció lingüística i cultural. Al desembre, per exemple, es va celebrar una visita i concert al Palau de la Música i fa poc –amb l’anterior consellera de Junts– es van organitzar visites al Port de Barcelona i al Supercomputing Center. La idea del Govern monocolor d’Esquerra és consolidar-ho i poder arribar a fer almenys una activitat al mes.

De fet, aquestdivendres hi ha una convocatòria en la qual la consellera Serret, i la d’Economia, Natàlia Mas, presentaran a tot el cos consular el pressupost de la Generalitat per al 2023. Els cònsols estan citats al districte administratiu de la Generalitat i Serret aprofitarà la trobada per explicar-los la creació d’aquest nou programa de relacions. Fonts del Govern apunten que la pròxima visita prevista és al projecte de la Vall de l’Hidrogen i que contemplen incentivar cursos de català.

Una actualització del ‘hub’ d’Alsina

Notícies relacionades

El projecte de millorar les relacions amb els cònsols no és nou. De fet, l’antecessora de Serret en el càrrec, Victòria Alsina, ja havia presentat una iniciativa similar. El 2021, en una reunió amb els cònsols, Alsina va proposar la creació d’un «‘hub’ consular» que permetés «reforçar els serveis d’atenció» que els oferien i organitzar més activitats conjuntes per acostar governs i empreses.

No obstant, segons l’actual equip del departament, el projecte «mai va arribar a posar-se en marxa». Alsina assegura que en el pressupost que el seu departament havia fet per al 2023 comptava amb una partida de 750 milions destinats a aquest ‘hub’. Una afirmació que des del Govern rebaixen als 500 milions i avisen que es tractava d’una partida que incloïa altres accions, diferents de les que realitzarà la nova unitat creada per Serret.