La judicialització del procés

Els vídeos de la detenció de Clara Ponsatí: «¿Està segur que vol fer això?»

L’eurodiputada de Junts ha sigut arrestada pels Mossos després d’haver tornat a Catalunya sense entregar-se a la justícia

  • DIRECTE | Clara Ponsatí torna a Catalunya: últimes notícies i reaccions, en directe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dimarts al centre de Barcelona l’exconsellera d’Ensenyament i eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí, arran de l’ordre d’arrest que el Tribunal Suprem va dictar contra ella per un delicte de desobediència al facilitar el referèndum de l’1-O.

Després de cinc anys fugida de la justícia espanyola, Ponsatí ha decidit tornar a Espanya una vegada el Suprem li va retirar l’acusació de sedició pel qual inicialment va ser processada –delicte que a diferència del de desobediència sí que porta penes de presó–, arran de les reformes penals impulsades pel Govern.

Ponsatí ha sigut detinguda a la plaça de la Catedral de Barcelona quan caminava, junt amb el seu advocat Gonzalo Boye, en direcció a l’oficina dels eurodiputats de Junts al barri del Born, després de fer una roda de premsa al Col·legi de Periodistes per anunciar que no tenia previst entregar-se el Tribunal Suprem.

Un sergent de la policia catalana, vestit de paisà tot i que amb l’escut dels mossos a la jaqueta, s’ha acostat a Ponsatí quan creuava la plaça, envoltada per alguns dels seus seguidors, i li ha demanat que fos «tan amable» d’acompanyar-lo en virtut de l’ordre de detenció del Suprem que té vigent.

«Li recordo que està intentant detenir una eurodiputada que té immunitat», «¿està segur que vol fer això?», ha adduït Clara Ponsatí, mentre li mostrava la seva credencial de parlamentària europea, que portava penjada al coll, i li demanava a l’agent el seu número de placa.

Sota el focus de nombroses càmeres de fotografia i televisió, l’agent ha ensenyat la seva placa a l’exconsellera, que després d’examinar-la ha accedit a acompanyar al vehicle el policia, que ha recolzat la seva mà a l’espatlla de Ponsatí per conduir-la fins al vehicle policial.

Entre alguns crits de protesta contra la «justícia espanyola», Ponsatí ha pujat al cotxe a les 18.10 hores, acompanyada del seu advocat Gonzalo Boye, després de reclamar els seus assessors que li entreguessin la motxilla que havia preparat per al «cap de setmana».

Al cotxe de la policia catalana –que anava seguit d’un altre vehicle no logotipat–, Ponsatí està sent conduïda als jutjats de guàrdia de Barcelona, on està previst que se li comuniqui el requeriment que té pendent del Tribunal Suprem perquè comparegui davant el jutge Llarena per un delicte de desobediència, segons fonts pròximes al cas.

Segons el previst, l’exconsellera quedarà en llibertat una vegada rebi el requeriment que l’emplaça a comparèixer davant el jutge del Suprem Pablo Llarena.

Notícies relacionades

Mentre es portava a terme la detenció, Ponsatí ha publicat un missatge en el seu compte de Twitter: «Els Mossos d’Esquadra em detenen il·legalment a Barcelona».

Fonts del Departament d’Interior han precisat a Efe que la detenció de Ponsatí obeeix a una ordre judicial.