Sumar

Alberto Garzón confirma el seu suport a Yolanda Díaz en el seu salt electoral i afegeix pressió a Podem

La vicepresidenta anunciarà el diumenge 2 d’abril que serà candidata a la presidència del Govern a les generals de desembre

Alberto Garzón confirma el seu suport a Yolanda Díaz en el seu salt electoral i afegeix pressió a Podem
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

El coordinador d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, dona el seu suport exprés a la candidatura electoral de Yolanda Díaz i confirma que acudirà a l’acte de diumenge vinent, 2 d’abril, a Madrid, on anunciarà la seva candidatura a la Presidència del Govern amb Sumar a les generals de finals d’any. El suport d’Izquierda Unida afegeix pressió a Podem, que es quedarà fora de la foto a menys que la gallega accedeixi a la seva exigència de segellar un acord de coalició abans de la cita.

En un missatge difós a través dels seus canals oficials, Garzón recordava la trajectòria política al costat de Díaz evocant una xerrada conjunta que van protagonitzar el 2011, a mercè del 15-M. «12 anys després, aquest 2 d’abril, farà un pas fonamental per a l’esquerra de tot el país. Ens hi juguem molt, amb aquest procés», ha remarcat Garzón, que ha posat en valor el pas de la gallega. «I, de nou, allà estaré».

El també ministre de Consum coincidirà al poliesportiu Magariños (Madrid) amb altres figures de l’esquerra que també han confirmat la seva presència, com la líder dels Comuns, Ada Colau, i la de Més Madrid, Mónica García. Les dues formacions preveuen desplegar una àmplia representació del partit en el salt de la dirigent gallega. També hi assistiran dirigents de Compromís, de la Chunta Aragonesista i del Proyecto Drago, partits que formen l’anomenada Aliança del Túria.

Notícies relacionades

Aquesta exhibició d’aliances contrasta amb l’absència de Podem, que ha condicionat el seu suport a fixar ja les bases per a l’entesa amb la futura candidata. Els morats han exigit pactar ja diversos elements, com la fórmula de la coalició, en què Podem estigui en igualtat de condicions que la plataforma Sumar en lloc de quedar subsumida, o la celebració de primàries obertes per fer valer el seu pes en la candidatura i guanyar posicions a les llistes.

Una exigència amb la qual volen assegurar el seu protagonisme en la futura candidatura abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, per a les quals totes les enquestes apunten a una debacle electoral. El paper de Podem és fonamental en comunitats com les Canàries, el País Valencià i les Balears, on formen un Govern de coalició amb el PSOE, una circumstància que podria canviar després de la cita electoral. Davant aquesta situació, els morats han demanat a Díaz que participi en aquestes campanyes electorals en favor del partit com una de les condicions per recolzar-lo. Unes exigències que fins al moment no han sigut ateses per la vicepresidenta del Govern.