Infraestructures

El Parlament rebutja l’ampliació de l’aeroport de Barcelona amb una pista sobre el mar

Tots els grups descarten apostar per aquest tipus d’infraestructura, tret de Junts, que opta per registrar una abstenció en la moció presentada pels Comuns

El Parlament rebutja l’ampliació de l’aeroport de Barcelona amb una pista sobre el mar

TONI ALBIR / EFE

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció dels Comuns que rebutja l’ampliació de l’aeroport de Barcelona amb una pista sobre el mar. Tots els partits –des del PSC a ERC passant per Vox, la CUP, Cs i el PP– s’han afegit al text, mentre que Junts s’hi ha abstingut. Durant la presentació de la moció, el diputat Lucas Ferro ha titllat d’«ocurrència» la proposta, que va ser posada sobre la taula el mes de febrer per un grup d’experts, entre els quals hi ha economistes i enginyers.

No obstant, la moció –sobre mobilitat i transport públic al Baix Llobregat– no fa valoracions i es limita a dir que el Parlament «rebutja el projecte d’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas - Barcelona - el Prat mitjançant la construcció d’una pista sobre el mar». Una estratègia per aconseguir sumar republicans i socialistes, però que ha sigut criticada per la CUP, que ha retret que el text no inclogui el rebuig de l’ampliació per «mar» i «terra».

El PSC i ERC van acordar a principis de febrer, en paral·lel amb el pacte de pressupostos, la creació d’una comissió tècnica per abordar com es pot ampliar l’aeròdrom barceloní. Després de setmanes de negociacions amb l’escull de les grans infraestructures –també a propòsit del quart cinturó i el Hard Rock–, el text consensuat pel PSC i el Govern finalment va incloure la creació d’aquest espai amb l’objectiu que l’aeroport «guanyi capacitat», tot i que el document no n’especificava el mètode.

Notícies relacionades

Dos mesos després de l’acord, encara no s’ha reunit la comissió, ni s’ha avançat en el debat. Tampoc hi ha notícies de les altres dues infraestructures, tot i que la setmana que ve acaba el termini per fer efectiu el conveni de finançament amb el Ministeri de Transports i Mobilitat. ERC no veu amb bons ulls cap dels dos projectes, però van acceptar tirar-los endavant per aconseguir l’acord de pressupostos.

La moció aprovada pel Parlament també aposta per millorar la mobilitat en transport públic dins de la comarca del Baix Llobregat i la seva connexió amb Barcelona, a través del Trambaix, la xarxa d’autobusos o la creació de diversos carrils Bus-VAO.