Decret polèmic

Macron tria adoptar la reforma de les pensions a França sense el vot dels diputats

Dimecres, centenars de milers de persones van tornar a sortir de nou als carrers de les principals ciutats de França per qüestionar la reforma que planteja elevar de 62 a 64 anys l’edat de jubilació

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El president de França, Emmanuel Macron, ha convocat aquest dijous un Consell de Ministres extraordinari per autoritzar la utilització d’un instrument constitucional que evitarà sotmetre a votació a l’Assemblea Nacional gal·la la reforma de les pensions. Així, Macron portarà endavant la seva impopular reforma de les pensions sense sotmetre-la a una votació que presumiblement s’hauria resolt en contra.

Macron va triar recórrer al polèmic article 49.3 de la Constitució i un Consell de Ministres en va donar el vistiplau, han indicat diverses fonts de l’Executiu, minuts abans de l’inici de la sessió a l’Assemblea Nacional en què el Govern ha d’activar aquest procediment.

Així, la primera ministra, Elisabeth Borne, podrà recórrer a aquest article per evitar fins i tot que hi hagi debat a la Cambra baixa, tot i que aquest instrument obre la porta també que l’oposició posi sobre la taula mocions de censura contra el Govern.

Vaga general indefinida

De fet, ja ha passat diversos cops durant aquesta legislatura, amb mocions en les quals fins i tot han sumat vots l’esquerrana La França Insubmisa (LFI) i la ultradretana Agrupació Nacional. No obstant, l’oposició necessitaria nous aliats per tombar l’Executiu.

Notícies relacionades

Abans de la votació de l’Assemblea Nacional, el Senat ha recolzat aquest dijous al matí la reforma impulsada per Macron, amb 193 vots a favor i 114 en contra.

Dimecres, centenars de milers de persones van tornar a sortir de nou als carrers de les principals ciutats de França –per vuitena vegada– per qüestionar una reforma que planteja, entre altres qüestions, elevar de 62 a 64 anys l’edat de jubilació i ampliar el període de cotització necessari per obtenir la pensió màxima.