Un servei en entredit

El Govern tanca la porta a la cimera sobre el traspàs de Rodalies que reclama la Generalitat

El Ministeri de Transports insta en una carta el Govern a reactivar el fòrum de la Comissió Bilateral per culminar la cessió dels recursos econòmics de la xarxa de ferrocarrils

Presidència respon a la ministra Raquel Sánchez «que no s’amagui» i ajudi a desencallar políticament la negociació

El Govern tanca la porta a la cimera sobre el traspàs de Rodalies que reclama la Generalitat
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El Govern està disposat a abordar el traspàs dels «recursos econòmics» de Rodalies, però rebutja la cimera que reclama la Generalitat per culminar aquesta operació. En una carta a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’Executiu central es dirigeix al Govern per tancar la porta a una cita d’aquest tipus, reiterar la seva disposició al traspàs, que implicaria el control de l’Administració catalana dels fons destinats a la gestió de Renfe per part dels trens de rodalies a la comunitat autònoma, i li critica la seva actitud en aquest procés de negociació. 

La missiva, que la ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha enviat a la consellera de Presidència,Laura Vilagrà, és una resposta a una altra que el Govern va enviar fa uns dies sol·licitant aquesta cimera i demanant el traspàs integral, que afectaria infraestructures com les vies, una cosa que l’Executiu central no està disposat a concedir perquè també són utilitzades per trens que circulen més enllà de Catalunya. L’escrit de Vilagrà va ser enviat després d’una nova incidència tècnica a Rodalies dimarts, per la qual es va haver d’interrompre la circulació de trens entre l’Hospitalet de Llobregat i Castellbisbal, cosa que elevar el malestar ciutadà pels freqüents retards en aquest servei. 

Document

Una urgència ciutadana

Presidència, que ha rebut el mateix escrit aquest dimecres i poc després d’una pregunta al Parlament sobre l’assumpte, ha respost a la ministra «que no s’amagui» i ha assegurat que el petició de la trobada respon a la «urgència ciutadana» que es resolguin una vegada per totes els constants problemes que es donen a la xarxa ferroviària des de fa anys.

Sánchez escriu a Vilagrà: «Permeti’m començar la resposta a la seva carta expressant, com no podia ser de cap altra manera, la meva insatisfacció per la incidència que apunta. Soc plenament conscient de l’impacte que tenen els retards i les incidències en la vida quotidiana de la ciutadania». I prossegueix: «Comparteixo el diagnòstic que Rodalies necessitava una actualització, modernitzar-se i augmentar la seva capacitat. I quan dic ‘compartir’ no només em quedo en paraules, sinó que estem portant a terme multitud d’inversions amb una intensitat que no es recorda. De fet, la multitud d’afectacions per obres donen bon compte de la intensitat d’aquestes inversions que estem emprenent. Només el 2022, hi hem executat 425 milions d’euros i des que vam presentar el Pla de Rodalies 2020-2030, fa poc més de dos anys, ja s’han executat més de 1.000 milions d’euros i s’estan complint les fites marcades. Estem recuperant el temps perdut després d’una dècada de desinversió. Però en quatre anys no es poden solucionar 10 anys d’abandonament», continua.

Voluntat d’acord

La ministra de Transport recorda a la consellera de Presidència que el Govern central ha «manifestat en reiterades ocasions» la seva voluntat d’arribar a un acord sobre el traspàs de Rodalies. Aquesta intenció, explica Sánchez, ha quedat de manifest en nombroses declaracions públiques i en la reunió de la Comissió Bilateral entre l’Executiu i la Generalitat celebrada el 2 d’agost del 2021.   

No obstant, des del Govern asseguren que «en cap moment» s’han aixecat de la taula de negociació però que les «dues o tres» reunions tècniques que s’han portat a terme per les dues parts amb representants de la Conselleria de Territori han sigut infructuoses. «La situació de bloqueig ens fa demanar una cimera per desbloquejar el tema», raonen les mateixes fonts de Presidència. Consideren que si hi participessin tots els ministeris i departaments implicats es podria trobar la sortida.

Intercanvi de documents

A la carta, la ministra retreu a Vilagrà la seva actitud en la negociació: «En aquest context, li recordo que fa just un any es va celebrar l’última reunió del grup de treball que vam acordar en la Bilateral i que ha de fer una proposta d’acord que serà aprovat per la Comissió Mixta», assenyala Sánchez.

«Després d’aquesta reunió havia de prosseguir l’intercanvi de documents per definir la metodologia de càlcul del dèficit d’explotació. Per a la nostra sorpresa, quan corresponia a la Generalitat convocar la quarta reunió, van presentar una proposta que trencava els esperançadors avanços que estàvem aconseguint», escriu la titular de Transports. 

Reactivar el que ja existeix

Notícies relacionades

«Si alguna cosa caracteritza el Govern del qual formo part és la ferma convicció en el diàleg. Estaré encantada de rebre-la i que ens reunim tantes ocasions com siguin necessàries. No obstant, per arribar a un acord i culminar el traspàs dels recursos econòmics de Rodalies, no necessitem crear nous fòrums, sinó reactivar els que ja es van constituir en el passat. No fem veure que partim de zero, perquè això no s’ajusta a la realitat. Recuperem la feina prèvia», insisteix Sánchez.

«La insto a activar el grup de treball sobre el traspàs de recursos econòmics de Rodalies, del qual es van aixecar injustificadament fa un any, i reprendre les converses sobre Rodalies on es van quedar llavors –acaba la ministra–. Estic convençuda que pot i ha de ser un espai de debat adequat i productiu, com estan sent tants d’altres en els quals ministeri i Generalitat treballem de la mà a la recerca de solucions per a la ciutadania de Catalunya. Reactivem aquest grup, que va ser un compromís adquirit en la Comissió Bilateral, permetem que treballin els equips a perfilar la fórmula per calcular el cost anual del servei i que pugui ser transferit, així com en qualsevol altre tema, com la formulació d’un contracte programa que ens permeti avançar».