Competències

El Govern demana a la Moncloa una cimera per al traspàs integral de Rodalies

El servei de Rodalies ha tornat a patir una incidència tècnica que ha interromput la circulació de trens entre l’Hospitalet i Castellbisbal

El Govern demana a la Moncloa una cimera per al traspàs integral de Rodalies

ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
EFE

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha enviat aquesta tarda una carta a la ministra de Transport, Raquel Sánchez, sol·licitant-li la convocatòria d’una cimera entre els dos governs per negociar un acord que culmini amb el traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat. La carta ha sigut enviada a la Moncloa després que aquest dimarts Rodalies hagi tornat a patir una incidència tècnica a primera hora del matí a l’altura de Cornellà, que ha interromput la circulació de trens entre l’Hospitalet de Llobregat i Castellbisbal. La incidència ha causant afectacions a les línies de Rodalies R1, R3 i R4 que, una vegada solucionada l’avaria, ha recuperat progressivament els seus serveis, amb retards i acumulació de viatgers.

En la missiva, Vilagrà comença al·ludint a aquest nou incident, que «desgraciadament no és un cas aïllat en el servei», ja que «a Catalunya es registren incidències diàries en la principal xarxa ferroviària de Rodalies, que afecten greument la vida quotidiana de la nostra ciutadania». La Generalitat xifra en 115 els dies en què s’han produït incidències entre el mes de setembre del 2022 i febrer del 2023, cosa que suposa «una mitjana de quatre dies a la setmana amb alteracions en el servei».

«A Catalunya fa massa anys que Rodalies no satisfà les necessitats de la ciutadania. El Govern ha manifestat en diferents ocasions la necessitat i voluntat de culminar el traspàs a la Generalitat per gestionar des de la proximitat aquest servei i millorar la qualitat i experiència diària dels usuaris», afegeix.

Punt d’inflexió

Notícies relacionades

Per a la consellera, l’«enèsim incident d’avui ha de ser un punt d’inflexió, una crida als governs per culminar un traspàs que ja no pot demorar-se més». «És per aquesta raó –proposa Vilagrà a Sánchez– que us convido que les dues liderem l’organització d’una cimera política que reuneixi els departaments de la Generalitat i els ministeris del Govern que han d’intervenir en la culminació del traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat».

Segons el seu parer, aquesta cimera ha de servir per «rellançar» les negociacions entre les dues parts amb l’objectiu d’aconseguir un acord «en benefici de la ciutadania de Catalunya». L’enviament d’aquesta carta i l’avaria que s’ha produït avui han coincidit amb una setmana en què Esquerra va llançar aquest dilluns una campanya a les xarxes socials per exigir el traspàs immediat de Rodalies i denunciar el «nefast servei» de Renfe a Catalunya, els retards i els «incompliments» d’inversions i infraestructures per part del Govern.