Proposicions de llei

El Parlament inicia el tràmit per eliminar la paga als expresidents de la Cambra

Les iniciatives del PSC, els Comuns i Cs podrien deixar Laura Borràs sense dret a cobrar la indemnització en cas que sigui condemnada

El Parlament inicia el tràmit per eliminar la paga als expresidents de la Cambra

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts les proposicions de llei presentades pel PSC, els Comuns i Ciutadans que pretenen eliminar les indemnitzacions per cessament i les pensions vitalícies als expresidents de la Cambra catalana. És el primer tràmit per eliminar aquesta paga, tot i que les iniciatives encara no arribaran al ple. La data del debat, que s’ha demanat fer per lectura única, dependrà de la junta de portaveus, que es tornarà a veure l’11 d’abril, just després de Setmana Santa. En aquesta reunió es decidiran els temes que es porten al pròxim ple, previst el 18 d’abril, i els Comuns ja han avançat que demanaran que aquestes proposicions s’incloguin en aquest ple o el següent –2 de maig–. Les dues dates són abans de les eleccions municipals.

En cas de prosperar les iniciatives, podrien deixar Laura Borràs sense dret a cobrar la indemnització en cas que sigui condemnada. Segons la llei vigent, quan els presidents del Parlament són cessats poden cobrar una prestació del 80% del seu sou –de 150.000 euros– durant quatre anys com a mínim. A més, també tenen dret a una pensió vitalícia del 60% del sou una vegada es jubilen. En aquest cas, no obstant, només el poden rebre si han exercit un mínim de dos anys com a presidents. Actualment la cobren Joan Rigol, Núria de Gispert i Carme Forcadell, i tindrien dret a cobrar-la quan es retirin Ernest Benach i Roger Torrent. Laura Borràs va complir els dos anys el passat 12 de març, però a l’haver sigut suspesa més de mig any abans, hi ha dubtes jurídics sobre si podria optar a aquesta pensió vitalícia.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, el PSC ha registrat una proposició de llei que proposa derogar la llei i deixar els expresidents de la cambra sense aquesta prestació, tot i que plantegen una disposició transitòria de sis mesos per als que l’estan cobrant en l’actualitat. Els Comuns, en paral·lel, han presentat una iniciativa més vinculada al cas Borràs, que elimina la possibilitat de beneficiar-se d’aquesta indemnització als condemnats per corrupció. Ciutadans, per la seva banda, proposa eliminar també les pensions dels expresidents de la Generalitat i l’assignació que rep el cap de l’oposició mentre és al càrrec.

La Mesa porta Pedro Sánchez a la Fiscalia

D’altra banda, la Mesa de la Cambra reunida aquest dimarts també ha decidit traslladar a la Fiscalia les incompareixences de Pedro Sánchez i alguns dels ministres del seu Govern a la comissió d’investigació sobre Pegasus. Es tracta d’un tràmit previst al reglament del Parlament quan algú citat com a testimoni en una comissió no compareix. No obstant, anteriors denúncies a la Fiscalia no han prosperat. El PSC ha votat en contra de fer aquest pas al·legant els informes del Consell d’Estat a què s’acull el Govern central per no haver d’explicar-se. També s’ha acordat posar aquestes incompareixences en coneixement del comitè del Parlament Europeu que investiga aquest cas d’espionatge i que aquest dilluns i dimarts s’ha desplaçat a Madrid.