Debat al Congrés

Rufián, a Sánchez: «Aquest Govern té motius per ser censurat»

El portaveu d’ERC reclama a l’Executiu que pensi «en la gent a qui estan deceben» i no en els poderosos

Rufián, a Sánchez: «Aquest Govern té motius per ser censurat»

JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«El felicito per la seva intervenció, l’ha aplaudit tothom menys [Ramón] Tamames», ha arrencat Gabriel Rufián el seu discurs en la moció de censura presentada per Vox i encapçalada per l’exdirigent del PCE adreçant-se a Santiago Abascal. El líder d’ERC ha dedicat gairebé mitja hora per carregar contra el partit d’extrema dreta i contra el seu candidat, però en l’últim minut li ha enviat un missatge al Govern de Pedro Sánchez: «Molts de nosaltres també pensem que aquest Govern té motius per ser censurat».

Després d’hores de debat i amb un Tamames desactivat que no ha volgut respondre als grups parlamentaris, Rufián ha avisat que la ultradreta s’està amagant rere la idea de «no som feixistes, som patriotes» i ha arribat a dir que en part és culpa de l’Executiu, pel seu «abandonament» de la gent. «A vostès no els farà fora una moció de censura, els farà fora la inflació», els ha etzibat, criticant que el Govern no estigui fent res davant la pujada dels preus dels aliments. «Comencin a pensar en la gent a qui estan decebent i no tant en els gerents dels poders que els estan pressionant», els ha etzibat

«Una democràcia no pot sustentar-se en el compte corrent de la gent, una democràcia ha de sustentar-se en les coses corrents que afecten la gent», ha continuat. I no ha sigut l’únic. La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, ha anat en la mateixa línia: «No és suficient amb dir que ve la dreta. No és suficient amb ser el menys dolent. No és suficient amb protegir el que tenim. No val a resistir, s’ha d’avançar. No val a advertir sobre el que es pot perdre, s’ha d’il·lusionar amb el que es pot guanyar». Tot i així, els dos partits votaran ‘no’ a la moció.

Els antecedents

Notícies relacionades

La reacció de les dues formacions, socis habituals del Govern de coalició, es produeix després de dues intenses setmanes de xocs. El 7 de març el Govern es va fragmentar al Congrés davant la proposició de llei per reformar la norma del ‘només sí és sí’ que no comptava amb el suport de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. La tensió en aquell debat va arribar a cotes mai vistes abans, i els morats van arribar a acusar Sánchez de «donar l’esquena a les dones» i a arengar a les mobilitzacions contra el PSOE en el 8M. ERC i EH Bildu també es van posicionar al costat de Podem.

Lluny de relaxar-se el clima, aquesta setmana va decaure la reforma de la llei mordassa. Tant els republicans catalans com la formació ‘abertzale’ van votar ‘no’ a la modificació de la llei que va aprovar el PP el 2015 davant la falta d’avenços en quatre assumptes clau: prohibir les pilotes de goma, rebaixar les infraccions per desobediència a l’autoritat i les faltes de respecte als cossos i forces de seguretat de l’Estat i, finalment, impedir les devolucions en calent de migrants a la frontera. Podem va endossar la responsabilitat del fracàs al PSOE.