Acte a Madrid

El PP, tres fundacions de referència en cinc anys (la nova es diu Reformismo21)

Feijóo participa en l’acte de constitució de la nova organització que substitueix Concordia y Libertad

El PP, tres fundacions de referència en cinc anys (la nova es diu Reformismo21)

EFE/Javier Lizón

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

És habitual que un dirigent polític canviï de manera profunda la direcció del seu partit, els grups parlamentaris, els dirigents autonòmics i fins i tot alguns caps de cartell municipals quan arriba a la cúpula. El que no és tan habitual és que aquests canvis afectin també la fundació de referència del partit, el laboratori amb experts que ha de donar aliment ideològic a la formació. El PP ha canviat tres vegades en cinc anys: Humanismo y Democracia, Concordia y Libertad i, des d’aquest divendres, Reformismo21.

La Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), promoguda per l’expresident José María Aznar, va ser durant més de 25 anys, el planter de debat, reflexió i formació de quadros del PP. Quan Aznar va trencar amb Mariano Rajoy per la seva suposada debilitat davant el desafiament independentista i es va emportar FAES (amb la qual cosa va perdre les subvencions públiques que comporta), el partit es va quedar sense aquest potent actor intern i no es va voler rellançar la veterana Humanismo y Democracia, amb la qual FAES havia conviscut. Rajoy la va mantenir a mig gas, però sense recolzar-s’hi.

Notícies relacionades

L’expresident del PP Pablo Casado, el 2018, la va reanomenar com a Concordia y Libertad, tot i que tampoc va aconseguir que l’organització, al capdavant de la qual va col·locar Adolfo Suárez Illana, aconseguís res rellevant. Ara, Alberto Núñez Feijóo ha tornat a rebatejar-la, Reformismo21, i ha escollit Pablo Vázquez com el seu director (economista i president de Renfe entre el 2014 i el 2016). Aquest divendres, el líder dels populars ha presidit divendres la primera reunió del consell assessor, amb una vintena d’integrants, entre els quals destaquen els exministres del PP Fátima Bañez (Treball), Román Escolano (Economia) i Josep Piqué (Indústria, Exteriors i Ciència), Toni Nadal (exentrenador de Rafa Nadal), Rafael Matasanz (fundador de l’Organització de Trasplantaments), Nuno Crato (exministre de Ciència portuguès) i Teresa Freixes (doctora en Dret per la Universitat de Barcelona), entre d’altres.

En el seu discurs, Feijóo ha dit que és necessari «reconstruir» Espanya a través d’«un gran projecte sense etiquetes» en el qual es «reconeguin la gran majoria dels espanyols» basat en la moderació, la centralitat i allunyat de «radicalismes». «Vull liderar la reconstrucció en tots els àmbits, però no vull fer-ho sol ni que el meu partit ho faci sol», ha remarcat. «A Espanya li ha arribat l’hora de sortir de les trinxeres», ha dit en un altre moment.