Executiva del partit

El PSOE insisteix a vincular a Feijóo amb el narco Marcial Dorado: «Navega en aigües tèrboles»

Els socialistes passen de puntetes pel cisma del ‘només sí és sí’ i redoblen els seus atacs al líder del PP

El PSOE insisteix a vincular a Feijóo amb el narco Marcial Dorado: «Navega en aigües tèrboles»

CHEMA MOYA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE fa diversos dies que recorda la foto d’Alberto Núñez Feijóo amb el narcotraficant Marcial Morado a la mínima oportunitat. Feta en algun moment dels anys 90 i difosa el 2013, la imatge mostra l’ara líder del PP en un barco i prenent el sol junt amb Dorado. De vegades, les mencions a aquesta trobada són directes. «Més val que comenci a oferir informació de per què es va fer fotos amb un narcotraficant», va assenyalar el portaveu parlamentari dels socialistes, Patxi López, a principis de març. Altres vegades són implícites. Com en l’última sessió de control, quan Pedro Sánchez va dir: «Nosaltres podem tenir algun polissó al barco, però, quan això succeeix, el baixem immediatament a terra. «I li dic una cosa més: quan jo pujo a un barco el primer que faig és comprovar qui és el patró». I crec que vostès m’entenen». 

O com aquest mateix dilluns, després de l’executiva del PSOE. «És molt preocupant la normalitat amb què el senyor Feijóo navega en aigües tan tèrboles», ha dit la portaveu del partit i ministra d’Educació, Pilar Alegría.

En un moment en què apareixen per darrere del PP en la majoria de sondejos, amb el cas Mediador, en què hi ha implicat per corrupció un diputat socialista que va ser ràpidament apartat, i amb el cisma pel ‘només sí és sí’, que porta la tensió en la coalició fins a límits desconeguts, el PSOE ataca més que mai Feijóo. No només pels seus vincles passats, sinó també per la seva actitud davant els escàndols que continuen planejant sobre les files populars. 

«La seva gran fita és la falta de transparència i contundència davant els fets i les preguntes que sotgen el PP. Com més n’hi ha, més escandalós és el silenci en el qual s’amaga el senyor Feijóo», ha continuat Alegría, que ha insistit en una tesi que també ha provocat que els populars baixin al fang, ja en ple clima electoral, malgrat que encara falten dos mesos i mig per a les autonòmiques i municipals del 28 de maig. 

Divendres passat, el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, va parlar a RNE de les «cases de prostitució del sogre» de Sánchez. Pons va fer referència a unes converses gravades fa anys per l’excomissari José Manuel Villarejo en les quals aquest informava el PP dels presumptes negocis d’aquest tipus per part del pare de la dona del president del Govern. Tot i així, el mateix Feijóo ha criticat aquest dilluns contestacions com la de Pons. «Davant la lògica inquietud [dels membres del Govern], miraran de desestabilitzar-nos a nosaltres. I ja us asseguro que la nostra recepta és la tranquil·litat. No caurem en cap provocació i quan dic cap provocació és cap», ha assenyalat davant la direcció del seu partit. 

 La situació de García Albiol

Notícies relacionades

En la seva compareixença des de la seu socialista, Alegría ha dirigit diverses preguntes a Feijóo. Per exemple, sobre Xavier García Albiol, exalcalde de Badalona i candidat del PP a la ciutat metropolitana el pròxim 28-M, al qual la fiscalia reclama dos anys i deu mesos de presó per prevaricació. «¿Continua sent Albiol l’assessor de capçalera de Feijóo? ¿Continua sent militant del PP?», ha inquirit. O sobre Jorge Fernández Díaz, exministre d’Interior, que s’exposa a 15 anys de presó després de ser acusat pel ministeri públic d’espiar l’extresorer del seu partit, Luis Bárcenas. «¿Continua com a militant del PP?», s’ha preguntat Alegría, que també ha insistit en la presumpta proximitat de Feijóo amb Vox, ja que el PP s’abstindrà, en lloc de votar-hi en contra, en la moció de censura registrada per la formació d’ultradreta, que es debatrà al Congrés la setmana que ve. 

Sobre el xoc dins del Govern entre el PSOE i Unides Podem arran de la llei del ‘només sí és sí’, en canvi, la ministra gairebé no ha dit res. Els socialistes eviten contestar als retrets dels seus socis morats. Al seu lloc, insisteixen en els fruits de la coalició, que ha aconseguit aprovar durant aquests tres anys de legislatura més de 200 lleis, ha recordat Alegría.