Derivades del cas Mediador

Assumptes Interns de la Guàrdia Civil va demanar al jutge interrogar sobre corrupció caps de 13 comandàncies

El rastreig del cas Casernes inclou obres concedides en cinc anys, des del 2014 al 2019, i recull testimonis de cinc caps provincials del cos i un interventor militar

Assumptes Interns de la Guàrdia Civil va demanar al jutge interrogar sobre corrupció caps de 13 comandàncies

GC

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Roberto Bécares
Tono Calleja

Van ser 193 obres i 2,9 milions d’euros gastats per la Guàrdia Civil en obres dubtoses i cobrats per l’empresari canari Ángel Ramón Tejera de León, ‘Mon’, citat en el cas Mediador. Les obres i l’import ara integren la investigació judicial sobre suposada corrupció en la concessió de contractes en casernes de l’institut armat. Per reunir la informació detallada sobre cada encàrrec del cas Casernes, la secció d’Assumptes Interns de la Guàrdia Civil va requerir documentació a 13 comandàncies en les quals es va detectar el rastre de quatre societats propietat de ‘Mon’.

Com a conseqüència d’aquest rastreig, el coronel en cap d’Assumptes Interns de la Guàrdia Civil va instar el jutge d’instrucció 2 d’Àvila «escoltar declaració en qualitat de testimonis als responsables dels aquarteraments on s’havien d’executar les obres facturades». Així ho conclou en un informe d’investigació elevat a l’autoritat judicial el 24 de gener del 2020, un dels documents clau del cas Casernes, al qual ha tingut accés aquest diari.

En la seva proposta, Assumptes Interns s’ofereix per realitzar els interrogatoris –ja en qualitat de policia judicial– i inclou preguntar com a testimonis «en el seu cas als caps de les comandàncies respectives».

Cinc caps

Contractes i pagaments a quatre societats –Solocorcho, Canarycork, Impermercork i Angrasurcor–, a més d’encàrrecs al treballador autònom d’Alacant Salvador G. E., apareixen en documentació acumulada per aquestes comandàncies entre el 12 de març del 2014 i el 10 d’abril del 2019. És el període investigat en el qual Assumptes Interns va obtenir rastre documental.

Les últimes, 13 obres des de desembre del 2017 a abril del 2019, corresponen a una cadena d’encàrrecs de la Comandància de Tenerife, que per la seva recurrència i relaxació en la intervenció econòmica integren un apartat propi de les indagacions.

Però la investigació –que segueix oberta, segons fonts de l’institut armat– no només considera els contractes, també informes de qualificació. D’aquesta forma han respost un comandant en cap accidental (el de Badajoz), dos coronels en cap (els de les comandàncies de la Corunya i Castelló), dos tinents coronels (caps a Àvila i Tenerife) i un tinent coronel de l’Exèrcit interventor dels comptes d’Alacant des de l’oficina d’Assumptes Econòmics de la Direcció de Zona, amb seu a València.

Notícies relacionades

Assumptes Interns també va requerir documentació de la mateixa Direcció General del Cos, concretament a la Direcció d’Assumptes Econòmics, per obres sufragades per a obres, per exemple, a Garachico (Tenerife).

D’aquestes testificals recollides, va ser clau per a l’ampliació del cas la declaració del tinent coronel Carlos Alonso, cap en la comandància d’Àvila. El 12 de juny del 2019 va reconèixer davant el jutge d’instrucció 2 de la ciutat que havia sigut el tinent general Pedro Vázquez Jarava el que va recomanar el constructor ‘Mon’ per a obres a la seu de la comandància i 26 cases-casernes més de la província. El cas començava ja a girar de forma decisiva entorn del membre de la cúpula de la Guàrdia Civil que havia ocupat una sotsdirecció clau per moure diners: el Comandament de Suport, ara sota la lupa judicial.