LES DERIVADES DEL CAS MEDIADOR

L’empresari de les obres sospitoses en casernes va facturar més de 3 milions i de vegades no portava ni la pintura

La Guàrdia Civil va detectar que sota la responsabilitat del tinent general Pedro Vázquez Jarava, imputat a Madrid per la causa de les casernes, hi va haver un increment «exponencial» d’adjudicacions a l’empresari canari Ángel Ramón Tejera de León, àlies ‘Mon’

L’empresari de les obres sospitoses en casernes va facturar més de 3 milions i de vegades no portava ni la pintura
1
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo
Roberto Bécares

La investigació desenvolupada per Assumptes Interns ha posat de manifest que les empreses d’Ángel Ramón Tejera de León, conegut com a ‘Mon’, van facturar a la Guàrdia Civil 193 obres per un total de 3,3 milions d’euros, segons especifica un informe de la Policia Judicial, que conclou que, sota el mandat del general de divisió Pedro Vázquez Jarava, l’empresari canari es va beneficiar d’un increment «exponencial» de les adjudicacions del cos. No obstant, els agents han pogut comprovar que en alguns casos les obres «no es van fer» i fins i tot que a Àvila els operaris que havien de fer-les van arribar a acudir a la caserna «sense cap material de pintura», per la qual cosa es va haver d’acompanyar els obrers a comprar-lo a establiments pròxims.

Precisament, l’empresari canari Tejera de León és el nexe entre la investigació que porta a terme la titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Madrid, María Isabel Durántez, en la qual s’emmarca aquest informe d’Assumptes Interns de la Guàrdia Civil, i el conegut com a cas Mediador, que instrueix la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Santa Cruz de TenerifeMaría de los Ángeles de Lorenzo-Cáceres Farizo. Aquest empresari és amic personal del també general Francisco Espinosa Navas, que es troba en presó preventiva, i va ser qui va presentar Vázquez Jarava i Tejera de León.

Notícies relacionades

El document d’Assumptes Interns de l’institut armat recalca, en el mateix sentit, que en determinats casos les obres contractades al constructor canari no van ser executades, i malgrat això els oficials de la Guàrdia Civil van arribar a promoure augments de crèdits. En el cas de les casernes d’Àvila, s’ha detectat un increment de 120.000 euros per ordre dels superiors per a les suposades obres de 26 casernes.

En el mateix sentit, en els interrogatoris desenvolupats per la Guàrdia Civil es constata, sempre segons el document policial, que les tasques de pintura no eren necessàries. Un testimoni va apuntar que sota el seu punt de vista i per diferents raons (trobar-se en bon estat, haver experimentat reformes recents, etc.) no eren necessàries les tasques de pintura facturades en aquests quarters de la Guàrdia Civil».