A l’espera de sentència

ERC tempteja amb Junts el relleu de Borràs al Parlament si és condemnada

La postconvergència demana respectar la presumpció d’innocència a la presidenta del partit, però no tanca la porta a les converses

  • MULTIMÈDIA | Laura Borràs, vista per a sentència

ERC tempteja amb Junts el relleu de Borràs al Parlament si és condemnada

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra ha començat ja a preparar el terreny davant una possible substitució de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, en cas que el TSJC la condemni per prevaricació i falsedat documental, delictes que se li atribueixen per presumptament haver fraccionat contractes durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Els republicans ho veuen com una oportunitat per refer ponts amb els seus exsocis de Govern i per refer la majoria independentista. Per aquesta raó, estan temptejant el terreny i ja s’han produït els primers contactes amb el grup parlamentari presidit per Albert Batet.

«Hi ha contactes», asseguren fonts republicanes consultades per EL PERIÓDICO, tot i que eviten donar-ne més detalls i opten per ser discrets per evitar avançar pantalles. Des de Junts tampoc neguen taxativament que hi hagi vies de comunicació obertes amb els republicans, però no volen donar per fet que la decisió de tribunal serà una condemna contra la seva líder i, per aquesta raó, demanen respectar la presumpció d’innocència.

Com va avançar aquest diari, ERC situa Junts com a «soci prioritari» en cas d’obrir-se una negociació i desestima un acord amb els socialistes que dpni la presidència de la Cambra als de Salvador Illa. Els republicans veuen amb bons ulls perfils de tarannà moderat dins de Junts, com Anna Erra Marta Madrenas, tot i que els afins a Borràs impulsen Aurora Madaula, una de les principals veus a favor de trencar el pacte amb els republicans la tardor de l’any passat.

Sense drets econòmics

Més enllà del relleu de Borràs, alguns grups de la cambra també han començat a plantejar una reforma de la llei que deixi la presidenta suspesa sense indemnització en cas de condemna. Amb la llei actual a la mà, els expresidents de la Cambra poden cobrar un 80% del sou –de més de 150.000 euros anuals– com a mínim durant els quatre anys posteriors al seu cessament.  Això es traduiria en més de 120.000 euros anuals per a la líder de Junts fins al 2027.

Notícies relacionades

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha emplaçat els grups polítics al Parlament a decidir si modificar la llei: «És una qüestió que fa referència al Parlament. Hauran de decidir des d’allà els grups parlamentaris», ha respost en roda de premsa aquest dimarts després de la reunió del Consell Executiu.

La sentència contra Laura Borràs, que ha sigut jutjada per fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, podria arribar el mes que ve, just abans de les eleccions municipals. La fiscalia li demana fins a sis anys de presó i 21 d’inhabilitació.