Novetat editorial

Elisenda Alamany: "El 'processisme' ha intoxicat el significat de què és ser independentista"

La regidora d'ERC i exdirigent dels Comuns projecta en un llibre la seva visió sobre els reptes de la política i de l'esquerra sobiranista

Elisenda Alamany: "El 'processisme' ha intoxicat el significat de què és ser independentista"

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Era la primavera del 2016 quan Xavier Domènech, que havia guanyat les eleccions generals a Catalunya, la va citar al barri de Gràcia de Barcelona. Professora de català i regidora aleshores de Castellar del Vallès per insistència de Gemma Ubasart, no havia posat mai un peu a la política institucional ni s'ho havia plantejat. Va acabar acceptant convertir-se en la portaveu d'un nou partit que estava per construir. Elisenda Alamany (Sabadell, 1983) era independentista, però va decidir enrolar-se a l'aventura de Catalunya em Comú per representar una generació "a la qual van trepitjar les expectatives de futur". Així ho explica al seu nou llibre 'La política que vindrà' (Grup Enciclopèdia), publicat quan falten tres mesos i mig per a les eleccions municipals, en el qual reflexiona sobre el rumb de la política, de l'independentisme i de l'esquerra catalana.

Set anys després d'aquell passeig amb Domènech que va acabar desembocant en un convuls trajecte amb els moments àlgids del 'procés' pel mig, un intens any i mig al Parlament i, finalment, la sortida dels Comuns per presentar-se de número dos per ERC a la candidatura d'Ernest Maragall el 2019, Alamany fa balanç. "Més dur va ser quan vaig haver de marxar a la Xina", deia llavors quan se li preguntava si li havia costat un canvi de partit que no va estar exempt de tensions i retrets interns. El seu balanç parteix de la seva experiència personal, ja que es va sentir "expulsada" del seu país per la crisi del 2008. Ara, consolidada ja a l'òrbita republicana -i a l'espera de quin lloc ocuparà aquesta vegada a la llista de Maragall, ja que no està clar si serà la 'número dos' de nou-, busca projectar una veu pròpia en aquest espai, com va deixar clar aquest dilluns a la presentació del llibre.

"Un nou subjecte polític"

Sense embuts, va reclamar que l'independentisme ha de canviar de vocabulari si no es vol empetitir i que l'esquerra sobiranista necessita crear "un nou subjecte polític" si el seu objectiu és superar la desafecció i "seduir" una majoria de votants. "El 'processisme' ha rebregat el fet de ser independentista, l'ha intoxicat de coses massa lletges. Ha fallat en l'esperit d'obrir tots els fronts possibles del que és construir un nou país i del per què va ser possible el 'procés': una crisi que era política, econòmica, social i democràtica", va argumentar. De fet, va advocar explícitament per tornar a parlar de 'sobiranisme' i no quedar-se en el terme 'independentisme', al seu parer, més reduccionista.

"Des dels Comuns, jo, com a independentista, vaig sentir rebuig per moltes de les consignes que utilitzava l'independentisme hegemònic". "No ens podem concentrar només en decidir si som independentistes o no". "Calen noves paraules, no pots projectar amb paraules velles un futur". Van ser algunes de les consignes que va llançar en un auditori, el de la llibreria Ona, on estaven des de Maragall a Gabriel Rufián, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, o l'exconseller Raül Romeva.

"Des dels Comuns, jo, com a independentista, vaig sentir rebuig per moltes de les consignes que utilitzava l'independentisme hegemònic"

Notícies relacionades

Si el que es pretén és interpel·lar més gent o, com diu metafòricament al llibre, si el que es busca és ser l'orquestra de la festa major que sap quins grans 'hits' tocar per fer ballar gairebé tothom, els projectes polítics, insisteix, han d'admetre canvis estructurals. El repte, desgrana, passa per "no menystenir" allò que preocupa la gent i "intoxicar-se" d'allò que li treu la son, no abusar de les "etiquetes" i deixar de presentar l'esquerra com "un fre" davant l'extrema dreta en lloc d'invertir en "crear cultura i discurs propis".

De Sánchez-Cuenca a García Beadoux

Al llibre, Alamany combina la seva vivència en primera persona amb un repertori d'articles de 16 experts de diferents àmbits que engloba des d'Ignacio Sánchez-Cuenca a Jorge Lago, Liliana Arroyo, Juan Antonio Donaire, Virginia García Beaudoux o Jorge Moruno. També obre la porta a diàlegs amb els seus assessors i membres de la seva 'war room' per abordar temes com la rigidesa de les institucions, la professionalització en la política, la construcció de marca i l'estètica o la "superioritat moral" que dificulta a l'esquerra quallar en uns votants que són éssers racionals i emocionals. "No sé en quin moment ens hem oblidat que la política ha de connectar amb la felicitat", va concloure.