Baròmetre del Gesop

Sondeig: la meitat dels espanyols suspenen la gestió del Govern

Només 4 de cada 10 votants socialistes aproven l’actuació de l’Executiu i 3 de cada 10 la suspenen

Sondeig: la meitat dels espanyols suspenen la gestió del Govern

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiasco de la llei del ‘només sí és sí’, la fractura interna sobre la seva reforma i l’impacte de la pujada dels preus de la cistella de la compra malgrat la rebaixa de l’IVA estan llastant les valoracions del Govern i del seu president. A més de la polarització política, el baròmetre del Gesop posa de manifest un estat d’opinió majoritàriament negatiu sobre l’evolució del país. Respecte a la gestió del Govern, entre els espanyols predominen les opinions desfavorables, que creixen des del novembre.

El 52,2% dels entrevistats suspenen l’actuació del Gabinet del PSOE i Unides Podem, 4,2 punts més que tres mesos enrere. En canvi, els aprovats retrocedeixen cinc punts i es queden en el 22,1%. Les opinions positives dominen entre els votants de forces d’esquerres, i les negatives, entre els electors dels partits de dretes. Més de la meitat dels votants del PP i de Vox qualifiquen la gestió del Govern de dolenta o molt dolenta. Entre l’electorat del PSOE hi ha certa divisió: el 41,1% de votants socialistes aproven l’Executiu de Sánchez, el 28,7% el suspenen i el 29,8% ni l’aproven ni el suspenen.

Notícies relacionades

En aquestes percepcions hi influeix el pessimisme que es continua escampant entre els espanyols sobre la situació i el futur del país amb una previsió de dos anys, tot i que en aquest cas les dades han millorat lleugerament en aquests últims tres mesos. El 60,5% dels enquestats es declaren pessimistes amb la situació d’Espanya, tres punts menys que al novembre. Per contra, el 32,9% són optimistes, dos punts més.

Els votants de les formacions progressistes són, en general, més optimistes, però el PSOE i ERC tenen els seus electorats una mica dividits: en tots dos casos el pessimisme supera el 50%, però l’optimisme se situa per sobre del 40%. Hi ha majoria d’optimistes a Unides Podem i Més País, i un pessimisme massiu al PP, Vox i Cs.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: Gesop.

-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

-Àmbit d’estudi: Espanya

Població: majors d’edat amb dret a vot.

Mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona que cal entrevistar segons quotes encreuades de sexe i edat.

-Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: del 27 de febrer a l’1 de març del 2023.