Gestos polítics

Rajoy va telefonar a Fernández Díaz després de conèixer-se la petició de 15 anys de presó per la Kitchen

L’expresident es va interessar per l’ànim del seu amic, una trucada de suport que no va rebre de Feijóo ni de ningú de l’actual cúpula del PP

Rajoy va telefonar a Fernández Díaz després de conèixer-se la petició de 15 anys de presó per la Kitchen

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy va telefonar a Jorge Fernández Díaz hores després que la Fiscalia Anticorrupció reclamés per a l’exministre de l’Interior 15 anys de presó per l’operació Kitchen, el presumpte espionatge a l’antic tresorer del PP Luis Bárcenas amb recursos públics. L’expresident del Govern espanyol es va interessar per l’ànim del que és el seu amic des de fa més de tres dècades, segons fonts de l’entorn de Fernández Díaz. Ni Alberto Núñez Feijóo ni ningú de la cúpula van contactar amb l’exministre.

L’extitular d’Interior va demanar, l’octubre de 2021, per escrit al jutge del cas que no «encapsulés» el cas en el Ministeri de l’Interior que ell va encapçalar (entre el 2011 i el 2016), sinó que el dirigís també cap al PP, com demanava la fiscalia. Els mitjans de comunicació han arribat a publicar àudios en què la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, parlava amb l’excomissari José Manuel Villarejo, que gravava les converses. En una d’elles, Cospedal deia: «La libretita [de Bárcenas amb els apunts dels sobresous a dirigents del PP]... seria millor poder parar-lo». Aquella conversa apuntava a l’esforç del partit per ocultar l’escàndol de la caixa b del partit. 

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, en canvi, no va apreciar prou indicis per fer seure Cospedal al banc dels acusats, i va circumscriure l’assumpte a Fernández Díaz, al seu secretari d’Estat Francisco Martínez i a la cúpula policial del 2012 i el 2013.

Notícies relacionades

Fonts de la direcció actual del PP recorden les paraules d’aquesta mateixa setmana de Feijóo sobre l’operació Catalunya, un altre dels treballs fets suposadament des de les clavegueres d’Interior per perjudicar independentistes i empresaris catalans: «Que surti el que hagi de sortir, que s’investigui el que s’hagi d’investigar i que s’aclareixi el que s’hagi d’aclarir. Estem parlant d’un cas de fa bastants anys, però el cert és que de vegades un s’assabenta de les coses posteriorment».

El cas Mediador

Aquestes fonts consideren que no és «casual» que la petició de presó de la fiscalia s’hagi conegut la mateixa setmana que esclatava el cas Mediador que afecta el PSOE. «[Pedro] Sánchez va arribar al Govern a cavall d’una moció de censura contra la corrupció i ara hi ha diputats del Congrés que miren la premsa a la nit per si surten fotos d’ells fullejant catàlegs de prostitutes», diu un portaveu de Feijóo.