Registre al Congrés

Abascal admet que només busca «retratar el Govern» amb la moció de censura a Sánchez

El líder de Vox justifica l’elecció de Tamames com un «homenatge als grans»

Abascal admet que només busca «retratar el Govern» amb la moció de censura a Sánchez

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Per segona vegada en aquesta legislatura, els dirigents de Vox s’han encaminat al registre del Congrés dels Diputats per presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez. El candidat proposat, l’exdirigent del PCE Ramón Tamames. No obstant, els dirigents del partit d’extrema dreta –igual com la resta de la Cambra baixa– són conscients que la seva iniciativa està abocada al fracàs. El mateix Santiago Abascal ha reconegut aquest dilluns que la moció només busca «retratar el Govern».

«De nou, aquest Govern quedarà retratat quan aquesta moció de censura no surti gràcies al suport dels enemics d’Espanya, dels aliats de [Vladímir] Putin i de [Nicolás] Maduro», ha sentenciat Abascal en roda de premsa al Congrés sobre el suport que rebrà el president del Govern de tots els seus socis parlamentaris. No obstant, ha evitat esmentar que, previsiblement, seran els 52 diputats de Vox els que es quedin sols, com ja va passar el 2020 quan tots els grups excepte els parlamentaris ultres van rebutjar una moció.

Insistint en la mateixa idea, ha recalcat que no creu que el suport dels socis habituals del Govern reforci Sánchez. No obstant, de manera habitual, l’Executiu de coalició tira totes les setmanes lleis endavant amb la mateixa aritmètica parlamentària, en la qual compten amb ERC, el PNB, EH Bildu i altres formacions minoritàries. Sobre què farà el PP, Abascal ha dit que encara hi ha temps perquè els conservadors «reflexions» i se sumin a aquesta moció de censura. «Hi haurà una elecció, o Sánchez o el professor Tamames», ha resumit.

Superdiumenge electoral

Abascal ha ofert també arguments per defensar l’elecció de Tamames com a candidat. «Un candidat –ha dit– caracteritzat per la seva experiència, per la seva independència, pel seu compromís per convocar eleccions i perquè encarna la concòrdia, la unió entre els espanyols». Però no només això. El líder de Vox s’ha referit a l’edat de Tamames, 89 anys, per assegurar que vol que aquesta moció «serveixi per fer un reconeixement a la gent gran» que «estan veient que els seus valors estan sent destruïts». A tall d’exemple ha citat la llei trans que, diu, són «incapaços de comprendre».

Notícies relacionades

Amb el registre de la moció de censura al Congrés s’han activat els terminis parlamentaris. En els pròxims dos dies es podran presentar mocions alternatives i, després, serà la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, qui posi data al debat. Sobre aquest assumpte, Abascal ha assenyalat que el seu desig és que es pugui portar al ple abans que acabi març amb la idea que si la moció prospera –una cosa impossible–, Tamames pugui dissoldre les corts abans del 4 d’abril i convocar eleccions generals per al 28 de maig, fent-les coincidir amb els comicis autonòmics i municipals.

«Hi haurà qui digui que Vox comet errors i jo hi estic d’acord. Estic segur que Vox ha comès molts errors, però ningú podrà dir que Vox s’ha mantingut xiulant, de braços plegats, mirant cap a un altre costat. Ningú podrà dir que Vox no compleix», ha sentenciat Abascal, que serà l’encarregat de defensar la candidatura de Tamames a l’inici del debat, tot i que després no podrà tornar a intervenir i tota la responsabilitat recaurà sobre l’exdirigent del PCE. Preguntat sobre si existeix algun temor que Tamames mostri punts de vista contraris a Vox, Abascal ha assegurat que no hi ha «cap preocupació». «Ens conformem en una coincidència de mínims i en la necessitat de tornar la veu als espanyols», ha sentenciat.