Relacions internes

Les eleccions del maig posaran fi a la treva entre Feijóo i Ayuso

Els dos polítics mantenen un pacte de no-agressió que acabarà quan la presidenta madrilenya torni a presentar-se a les urnes

Les eleccions del maig posaran fi a la treva entre Feijóo i Ayuso

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Estan sent llestos. L’estan deixant fer». La frase s’ha repetit moltes vegades aquests mesos en boca de dirigents de la cúpula de Pablo Casado. L’exlíder del PP va caure en desgràcia fa un any per la batalla mortal que va perdre amb Isabel Díaz Ayuso i el seu successor, Alberto Núñez Feijóo, ha pogut pensar més bé quina mena de relació li convé amb la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Després del mític primer míting que van compartir junts a la campanya de primàries, el març passat, en el qual Ayuso li va deixar anar a Feijóo que no tenia «aguant per a les imposicions» i ell li va dir que, quan la va conèixer, va pensar que era una política sense futur, tots dos van adquirir una posició que, en llenguatge diplomàtic, es podria qualificar de «pacte de no-agressió». Aquest armistici, assenyalen diversos dirigents de Génova consultats per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, acabarà el 28 de maig, dia de les eleccions municipals i autonòmiques. Si els sondejos que tenen a la seu central i també a la Puerta del Sol es compleixen, Ayuso guanyarà les eleccions, però no arrasarà. I sense majoria absoluta, afirmen aquestes fonts, Feijóo i la resta de la cúpula (en la qual no hi ha cap persona afí a la política madrilenya) tindran més marge per frenar-la en alguns assumptes.

Fa gairebé un any que el dirigent gallec i els vicesecretaris es mosseguen la llengua amb alguns temes en els quals la presidenta de la Comunitat ha posat la nota discordant, perquè així ho ha volgut o perquè s’ha avançat sense esperar a veure què pensava el líder del tema en qüestió: es va posar en contra de les mesures d’estalvi energètic del Govern sense consultar la direcció, va dir obertament que està en contra que governi la llista més votada (que defensa Feijóo), va celebrar la reducció de l’atur al desembre mentre que el cap assegurava que les xifres estan maquillades, fa servir un llenguatge sentenciós i limítrof amb l’insult i manté un xoc obert amb els metges, en vaga des del novembre que Génova voldria veure ja resolt. Preocupa l’impacte en les municipals i tem que el malestar s’estengui a altres autonomies governades pel PP.

«Ens queden tres mesos callats», admet un membre de la cúpula en privat. No volen imaginar-se una Ayuso amb majoria absoluta en el partit i encara més segura de si mateixa. Un resultat aclaparant a les urnes li permetria parlar de tu a tu a l’altre baró amb aquest pes (Juanma Moreno, a Andalusia) i ser fins i tot més altiva amb Feijóo. Tot i que al partit l’humor no està per a gaires embolics encara. «El que no necessitem entre el maig i el desembre [quan suposadament seran les eleccions generals] és tornar al soroll intern», diu un dirigent autonòmic. «Espero que siguin intel·ligents i, ja sigui perquè Ayuso perd força o perquè és encara més poderosa, ningú alci la veu. És el torn de Feijóo i tots hem de remar amb ell», sospira un diputat ben avingut amb el líder del PP.

«Tres o quatre» persones de Génova

Les pròximes setmanes, la dirigent madrilenya, que també presideix el partit a Madrid (principal problema del xoc amb Casado fa un any), elaborarà les llistes a les municipals i les autonòmiques. Tant en el seu equip com en el de Génova, consideren que és habitual que el president dels populars col·loqui «tres o quatre» persones de la seva confiança a la llista per al Parlament regional i per a l’Ajuntament de Madrid. «Però no més que aquestes, no farem una guerra d’aquest tema ni volem imposar-li res estrany», asseguren en la direcció nacional.

Notícies relacionades

A Sol rebutgen comentar el canvi de dinàmica en la relació entre Feijóo i Ayuso que puguin suposar les eleccions del maig i remarquen que ella «sortirà a fer que el PP guanyi». Recorden que, a Andalusia, Moreno va guanyar l’absoluta amb el 43,13% dels vots i que, en canvi, en les eleccions del maig del 2021 a Madrid, a Ayuso aconseguir el 44,73% de les paperetes no li va suposar el mateix premi. Fonts del seu equip asseguren que la vaga de metges no li està passant cap factura a les enquestes a la presidenta ni en valoració ni en intenció de vot.

Tant a Sol com a Génova confien que la moció de censura que Vox defensarà al març contra Pedro Sánchez i per a la qual ha presentat Ramón Tamames com a candidat a la presidència del Govern, serveixi perquè els ciutadans comprovin que el partit de Santiago Abascal és un fiasco i aquest debat parlamentari sigui el punt d’inflexió del seu declivi. L’objectiu de l’equip de Feijóo és enfonsar Vox fins als 20 escons a les enquestes de les generals. En aquests moments, la mitjana dels sondejos n’hi donen 43 (enfront dels 52 escons que té ara al Congrés).