Relació entre partits

Asens avisa Junqueras que és «incompatible» ser hereu de CDC i també del PSUC

El president d’Unides Podem acusa els jutges de continuar sent els «autèntics guionistes» de la política i de bloquejar la desjudicialització

Asens avisa Junqueras que és «incompatible» ser hereu de CDC i també del PSUC

Bernat Vilaró / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha replicat al líder d’ERC, Oriol Junqueras, que és «incompatible» reivindicar ERC un dia com a «hereu» de CDC, i l’altre com a «hereu» de PSUC. En una atenció als mitjans aquest diumenge des del fossar de la Pedrera, a Montjuïc, Asens ha respost així al líder republicà, que ahir va reivindicar ERC com els «autèntics rojos» i «hereus» del PSUC. El morat reconeix que els de Junqueras representen el llegat de Lluís Companys, però que, «ningú dubta que orgànicament» el PSUC forma part del seu espai. Així, ha al·legat que el PSUC es va refundar en ICV, i que els verds ho van fer després amb els Comuns.

«ERC un dia es reivindica hereu de CDC i un altre del PSUC. S’han d’aclarir perquè no es pot repicar i anar a la processó. O són hereus de CDC o del PSUC. Però les dues tradicions són incompatibles», ha remarcat Asens. A més, ha dit que faria falta que ERC demostrés «amb actes i no només amb paraules» que són realment hereus del PSUC, i ha instat els republicans a interpel·lar «les polítiques del 80%».

En un acte d’homenatge als homes i dones del partit que van morir en la lluita antifranquista, Asens ha reivindicat el llegat del PSUC, però ha alertat que pot quedar en «paper mullat» si en un futur governen «els hereus dels que els van afusellar» i que «volen tornar al 1936». «És un dia d’esperança i de memòria per recordar qui som i d’on venim, però també cap a on anem. I del que hauríem pogut ser si la dictadura no ho hagués impedit», ha valorat Asens.

En el mateix acte ha tornat a reclamar al ministre Fernando Grande-Marlaska que «desbloquegi» el projecte de la Via Laietana com a espai per a la memòria democràtica.

Contra els jutges

Notícies relacionades

Asens també ha lamentat que, a Espanya, els jutges continuïn volent ser els «autèntics guionistes» de la política: «És una de les grans dificultats que tenim per desjudicialitzar el conflicte», ha afegit amb referència a la situació política entre Catalunya i l’Estat, la revisió de les condemnes dels presos després de la reforma del Codi Penal.

Així mateix, Asens ha assegurat que, en una democràcia, «el que impera és l’imperi de les lleis, i no l’imperi dels jutges». El dirigent dels Comuns ha advertit que a Espanya hi ha un «problema» en la judicatura i, sobretot, a la cúpula, perquè no assumeix que és el Congrés que ha de fer les lleis. «Fins que no aconseguim renovar la cúpula judicial serà molt difícil fer avenços en el camí de la desjudicialització», ha afirmat.