Reforma del Codi Penal

ERC treu pit de la negociació amb el PSOE, malgrat «no poder canviar la justícia»

El candidat dels republicans, Ernest Maragall, acusa Junts d’«apropiació indeguda» de les ciutats i de fer una política de «caciquisme total»

ERC treu pit de la negociació amb el PSOE, malgrat «no poder canviar la justícia»

Marc Puig

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha sigut una setmana de patacades judicials per a ERC, però, lluny de veure-ho com un fracàs, els republicans treuen pit de la seva feina a Madrid i de la negociació amb el PSOE. Primer va ser la revisió del Tribunal Suprem a la sentència de l’1-O i que confirmava la inhabilitació d’Oriol Junqueras fins al 2031, i aquest divendres l’escrit d’acusació de la Fiscalia contra els dirigents d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per l’organització del’1-O: fins a 7 anys de presó i 32 d’inhabilitació. «No podem canviar el poder judicial espanyol, no podem canviar Marchena, només aspirem a posar-l’hi més difícil», ha reconegut l’alcaldable per Santa Coloma de Gramenet i portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en un acte de precampanya aquest cap de setmana a Barcelona.

Els republicans han aconseguit derogar la sedició i reformar la malversació, els dos delictes pels quals van ser condemnats els líders del referèndum, però no han pogut evitar que l’alt tribunal i el ministeri fiscal continuïn considerant que l’1-O va ser delicte. Tot i així, Rufián ha assegurat que a partir d’ara «mai més es podrà comparar un referèndum amb la Gürtel». També s’ha mostrat orgullós dels indults als líders del procés assegurant que gràcies a la negociació del seu partit «nou persones dormen a casa seva i no en una cel·la». També en la mateixa línia s’ha expressat el president del partit, Oriol Junqueras, que ha demanat un gran aplaudiment per a Jové, Salvadó i també per a l’actual consellera Natàlia Garriga, a qui li demanen un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa pel mateix cas. «Sense ells, aquest país no sortirà endavant», ha etzibat.

Junqueras diu que ERC són els «‘rojos’ de veritat»

Notícies relacionades

En l’acte, celebrat a l’Orfeó Martinenc, Junqueras també ha volgut posar el focus en l’àrea metropolitana i en els socialistes. Ha negat que el conegut com cinturó roig els pertanyi i ha dit que se sent «legítimament hereu» de la història d’aquestes zones treballadores. «El nom de cinturó roig va néixer molt abans que el PSC guanyés. Quan va ser batejat així guanyava el PSUC. Afortunadament, no pertany als socialistes», ha etzibat. Guanyar terreny en aquesta zona és, de fet, un dels objectius electorals dels últims anys per als republicans i és on volen posar més el focus de cara als comicis de maig. Junqueras també ha reivindicat el llegat de Pasqual Maragall i ha assegurat que els votant d’ERC el valoren millor que el seu «propi partit», amb referència al PSC.

Justament, el seu germà, Ernest Maragall, candidat dels republicans a Barcelona, també ha participat en la jornada. En el seu cas, no obstant, ha aprofitat la intervenció per atacar Junts. Maragall ha acusat els postconvergents d’«apropiació indeguda» de les ciutats i d’aplicar política i estratègies de «caciquisme total». Un discurs substancialment diferent del que va tenir durant la campanya del 2019, quan directament s’obviava aquest partit. El canvi s’explica per l’entrada amb força de Xavier Trias al tauler de joc, que ha deixat tocada l’estratègia dels republicans a la capital catalana. Encara no està clar qui acompanyarà Ernest Maragall a la llista del 28 de maig, però els republicans tenen clar que caldrà redissenyar-la per donar un cop d’efecte i revertir la força perduda a les enquestes.