Reacció a la Fiscalia

Sánchez descarta que les peticions de presó tornin a unir l’independentisme: «Catalunya vol girar full»

El president reivindica la seva política de «diàleg» que ha aconseguit «trencar la política de blocs» a Catalunya

Sánchez descarta que les peticions de presó tornin a unir l’independentisme: «Catalunya vol girar full»

EFE/EPA/ANTONIO BAT

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Pedro Sánchez no creu que les noves peticions de presó de la Fiscalia als anomenats «segons nivells» del procés, així com la confirmació per part del Tribunal Suprem de la inhabilitació del càrrec públic d’Oriol Junqueras fins al 2031, torni a unir l’independentisme català, molt dividit en els últims temps. «S’ha trencat la política de blocs. Això és bo per a la societat catalana, que ha decidit girar full i apostar per la convivència i el diàleg», ha assenyalat aquest divendres el president del Govern des de la ciutat de Kranj, a Eslovènia, en l’última escala de la seva primera gira per preparar la presidència espanyola de la UE, que començarà al juliol. 

Poc abans que Sánchez comparegués amb el seu homòleg del país de l’antiga Iugoslàvia, Robert Golob, la Fiscalia Superior de Catalunya donava a conèixer la seva reclamació de set anys de presó per al diputat d’ERC i exsecretari general de Vicepresidència i Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové, i de sis anys de presó per a a l’exsecretari d’Hisenda i ara president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, pels preparatius del referèndum unilateral de l’1-O i la creació de les «estructures d’estat». El ministeri públic seguia així el camí del Suprem, que a principis d’aquesta setmana no va considerar aplicable al procés la malversació atenuada pactada pel PSOE i ERC precisament per evitar que càrrecs com Jové i Salvadó acabessin entrant a la presó. 

Solidaritat dels partits secessionistes

Els partits independentistes han reaccionat a aquestes peticions de la Fiscalia amb sintonia i mostres de solidaritat, però ERC, Junts per Catalunya i la CUP mantenen la seva divisió estratègica. I el president del Govern considera que continuarà sent així.  

Notícies relacionades

Sobre si temia els efectes del moviment del ministeri públic en la societat catalana, especialment en la relació amb ERC, un aliat indispensable del Govern en aquesta legislatura, Sánchez ha transmès primer el seu «total respecte» a les decisions judicials. Després ha reivindicat la seva política territorial, basada en el diàleg i la distensió, que «està fent molt bé a Catalunya i a Espanya». 

«En això estarà sempre el Govern d’Espanya: diàleg, convivència i acord. Ningú dubta, tret dels més bel·ligerants, que la situació actual no té res a veure amb la situació del 2017», ha conclòs el cap de l’Executiu.