Xoc en la coalició

Sánchez critica el «soroll» de Podem sobre el ‘només sí és sí’ i insta el seu soci a presentar una proposta

El president del Govern transmet la seva incomoditat amb les «formes» dels morats al xoc per la controvertida norma

Sánchez critica el «soroll» de Podem sobre el ‘només sí és sí’ i insta el seu soci a presentar una proposta
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez està convençut que la coalició de Govern entre el PSOE i Unides Podem resistirà el xoc per la llei del ‘només sí és sí’. Però això no impedeix que transmeti el seu malestar per les maneres del soci minoritari després dels fracassos a l’hora de pactar una reforma de la controvertida norma, que ha provocat que més de 500 agressors sexuals s’hagin vist beneficiats per una rebaixa de les seves condemnes. Tot just pujar a l’avió que l’ha portat a Viena, la primera escala de la seva primera minigira preparatòria de la presidència del Consell Europeu que Espanya assumirà al juliol, el president del Govern ha llançat diversos dards a Podem.

«Seria interessant saber quina proposta manegen, més enllà del soroll», ha dit el cap de l’Executiu. Perquè fins ara, ha continuat, «l’única proposta a sobre de la taula és la del PSOE», que introdueix la violència i intimidació com a subtipus en l’agressió sexual com a via per elevar les penes, una cosa que segons els morats implica treure del focus la pedra sobre la qual havia de bascular tota la llei: el consentiment de la dona.

El líder socialista no li ha atorgat gaire importància, ha mirat de treure-li dramatisme, però tampoc ha amagat la seva incomoditat amb els missatges que llança Podem i el Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero. Els morats asseguren habitualment que han transmès noves propostes de reforma, sense explicar en què consisteixen, i mentrestant acusen el soci majoritari a la coalició de voler tornar al «Codi Penal de ‘La manada’» i ser, en el fons, una formació «conservadora».

«Som dos partits diferents amb dues maneres de fer política. Jo responc de la meva manera de fer política», ha conclòs Sánchez sobre els missatges de Podem. La reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual (nom oficial de la llei del ‘només sí és sí’), és per al PSOE una qüestió «tècnica», no política, que només busca protegir les dones, i com a tal s’ha d’enfocar. Per això, entre altres motius, el president descarta per complet que provoqui una ruptura a la coalició. «Són moments que se superen», ha dit.

De moment, Sánchez té al davant una pròxima crisi de Govern, forçada per les candidatures de les ministres d’Indústria i Sanitat, Reyes Maroto i Carolina Darias, a les alcaldies de Madrid i Las Palmas de Gran Canaria a les eleccions municipals del 28 de maig. El president ha explicat que els relleus tindran lloc el març vinent i que se cenyiran, en principi, als dos departaments afectats, com va publicar EL PERIÓDICO fa dues setmanes. Els moviments seran de molta menys magnitud que els portats a terme l’estiu del 2021, quan Sánchez va treure pesos pesants de l’Executiu com la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Transport, José Luis Ábalos. El líder socialista ja té els noms dels substituts perfilats.

El trasllat al Parlament

La negociació sobre el ‘només sí és sí’, després de mesos d’infructuosos esforços per arribar a un pacte entre Justícia i Igualtat, ha entrat en una nova fase. Amb el registre de la proposta socialista al Congrés dels Diputats, en solitari i sense avisar els seus socis de coalició, les converses s’han traslladat ara als grups parlamentaris. El president veu aquí alguna esperança d’atreure suports. Sobretot amb aliats tradicionals com el PDECat i Compromís, mentre ERC i EH Bildu posen de moment com a condició per recolzar la reforma del PSOE que hi hagi prèviament un acord amb Unides Podem.

Notícies relacionades

El primer debat, el de la presa en consideració, tindrà lloc al Ple del Congrés el 7 de març, un dia abans del 8-M, una coincidència temporal a què Sánchez resta importància. L’enduriment de les penes per als agressors sexuals tirarà endavant en qualsevol cas, sí o sí, ja que el PP ha anunciat que ho recolzarà, tot i que ha acusat pel camí el Govern d’«alliberar violadors» i s’ha presentat com el gran defensor del govern.

Sánchez ha posat en dubte el «sobtat frenesí feminista» del partit d’Alberto Núñez Feijóo. Més encara en vista de la recent polèmica dins del PP per l’avortament, amb el líder dels populars causant irritació a l’ala dura del seu partit (encarnada per exministres com Jaime Mayor Oreja i Jorge Fernández Díaz) i a l’Església catòlica a l’afirmar que la interrupció voluntària de l’embaràs és un «dret», si bé «no un dret fonamental». Feijóo, ha conclòs Sánchez, s’està veient forçat a fer «malabarismes dialèctics» per no ferir sensibilitats.