Missatge als seus socis

Podem posa en dubte que Espanya no acabi enviant soldats per combatre Ucraïna

Belarra demana al PSOE que reconegui l’«error» de contribuir a una escalada bèl·lica i que aposti per la pau

Podem posa en dubte que Espanya no acabi enviant soldats per combatre Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La guerra de Vladímir Putin contra Ucraïna complirà un any i des del començament Unides Podem ha sigut molt crític amb l’augment de l’escalada bèl·lica. Els morats no han deixat de denunciar i mostrar el seu malestar públicament per l’enviament d’armes a Ucraïna en els primers mesos de la contesa i de tancs Leopard en les últimes setmanes. Ara, la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha mostrat la seva desconfiança davant la possibilitat que s’acabi autoritzant l’enviament de soldats espanyols per combatre a Ucraïna, malgrat que el Govern nega que s’arribi a aquest punt.

«Durant aquest any, la tensió bèl·lica no ha parat de créixer, d’agreujar-se, i els governs europeus no han deixat de fer coses que sempre havien dit que no farien», ha denunciat la líder de Podem abans de criticar que primer es va plantejar l’enviament de material defensiu i que ja s’estan subministrant tancs a l’Exèrcit ucraïnès. «Avui ens diuen que no hi haurà soldats espanyols combatent a Ucraïna perquè això suposaria la tercera guerra mundial, però no tenim cap garantia que no tornen a incomplir la seva paraula, perquè l’escalada bèl·lica és un animal insaciable que mai en té prou i que arrossega tothom», ha sentenciat.

Malgrat les advertències de Podem, tant l’OTAN com els diferents països europeus tenen molt clar que una de les línies vermelles és l’enviament de personal a Ucraïna, ja que això podria suposar una guerra a nivell internacional. No obstant, Belarra ha insistit: «No vull veure Espanya enviant tropes a una guerra que han planificat poderosos d’altres països, perquè és allà on ens estan ficant per la seva irresponsabilitat».

Notícies relacionades

Junt amb altres formacions polítiques espanyoles i europees, els morats han advocat per frenar l’enviament d’armament i apostar per la recerca d’una solució dialogada. Altrament, ha insistit Belarra, les conseqüències poden ser incalculables: «Potser estem perillosament a prop del límit entre una guerra ‘proxy’ en la qual els EUA i Rússia s’enfronten subsidiàriament i un conflicte a nivell mundial entre potències nuclears».

«Vull demanar al PSOE que reconsideri la seva posició, que reconeguem que haver contribuït a l’escalada bèl·lica és un error», ha reclamat Belarra als seus socis abans d’apuntar a la necessitat d’«articular una nova aliança per la pau». «Espanya pot ser part de la solució i deixar de ser part del problema. No passa absolutament res per reconèixer un error».