Disputa al Congrés

El PSOE acusa Podem de bloquejar la negociació per a la llei del ‘només sí és sí’

Montero critica que els seus socis al Govern no es vulguin asseure a la taula i buscar altres propostes

Els socialistes admeten que han abordat aquest assumpte «més tard del que seria raonable en termes polítics»

El PSOE acusa Podem de bloquejar la negociació per a la llei del ‘només sí és sí’

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’ala socialista del Govern ha mantingut unides les seves files a l’hemicicle del Congrés dels Diputats davant els atacs del PP, Vox i Cs per les més de 400 rebaixes de penes a violadors a causa de la llei del ‘només sí és sí’. Ni Pedro Sánchez ni cap dels seus cinc ministres que han sigut qüestionats per aquest tema han entrat al debat. Ni tan sols han esmentat la norma. Això, sí, ha sigut traspassar la porta cap als passadissos de la Cambra baixa i els socialistes i els morats s’han posat a airejar les seves discrepàncies. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha desdenyat la nova proposta que els han fet arribar els seus socis i els ha acusat de bloquejar la negociació. Mentrestant, la titular d’Igualtat, Irene Montero, els ha retret que no vulguin asseure’s a dialogar.

Amb més de tres setmanes de xocs a sobre, al si del Govern no són capaços d’arribar a una entesa. Aquesta impossibilitat s’ha escenificat aquest dijous al Congrés. Els morats han assegurat que han enviat una nova proposta als seus socis. La sisena, asseguren. «¿Vostès tenen la proposta? Que traslladin la proposta si és que realment existeix», ha reclamat la responsable d’Hisenda. En un to de veu del qual es podia inferir el seu enuig amb els seus socis, la dirigent socialista ha remarcat que «es poden enviar moltes propostes, però, si totes preserven la part que és discrepant, no s’avança».

La qüestió rau en la introducció de la «violència i intimidació». El PSOE pretén introduir aquests conceptes com un subtipus de l’agressió sexual i Unides Podem planteja que sigui com a agreujants. Fonts de la part socialista del Govern assenyalen que només amb el seu plantejament s’evitaria la rebaixa de condemnes. Davant l’entossudiment dels seus socis, admeten que estan abocats a tirar endavant la reforma amb qui hi vulgui votar a favor, encara que sigui el PP, i admeten que han abordat aquest assumpte «més tard del que seria raonable en termes polítics».

Una «batalla perdedora»

Minuts després que Montero (Hisenda) sortís de l’hemicicle, Montero (Igualtat) ha ofert la seva versió. «Estem mantenint la discreció, perquè no sigui la meva proposta, sinó una proposta que permeti que aquest ple aposti per respondre de manera unitària a la preocupació de les víctimes», ha dit quan se li ha preguntat pel document que han fet arribar al PSOE. A més, ha assegurat que els han sol·licitat una reunió i que, de moment, no tenen resposta: «No entenem per què no volen asseure’s».

Notícies relacionades

La ministra d’Igualtat, l’única que ha hagut de parlar de la llei del ‘només sí és sí’ a l’hemicicle al ser qüestionada de manera directa pel tema, ha negat que les discrepàncies amb els socialistes siguin per qüestions tècniques, sinó per un «problema polític». «Estem en un moment de risc per al retrocés dels drets de les dones», ha advertit, i, tot seguit, ha remarcat que ja són sis les propostes enviades als seus socis per evitar-ho. «Això no es mesura al pes», critiquen fonts de l’ala socialista.

Les mateixes veus admeten que la disputa entorn de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ és «una batalla perdedora per a l’esquerra» i que «a la gent no li agrada». No obstant, encara queden setmanes de debats interns. Els socialistes, de moment, descarten convocar un ple extraordinari la setmana vinent, cosa que podria ordenar Meritxell Batet per si sola, per a la presa en consideració de la llei del ‘només sí és sí’, després que Podem i ERC torpedinessin la seva proposta d’accelerar aquest tràmit. Així que tot sembla abocat que el Congrés abordi la controvertida norma el pròxim 7 de març, un dia abans del 8-M. La dirigent morada ha demanat arribar a aquell dia amb un acord ja tancat, però fonts de Podem adverteixen que el PSOE ha de ser conscient que ERC i EH Bildu tampoc estan disposats a recolzar la seva proposta actual.