Acords incomplerts

Tensió entre els funcionaris de presons i el Govern

Tensió entre els funcionaris de presons i el Govern

J. Leyva

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un sector majoritari dels 15.000 funcionaris de les sis desenes de presons que regeix el Ministeri de l’Interior estan cridats a mobilitzacions contra el Govern quan només han passat tres mesos de la firma, que va ser el 19 d’octubre, d’un acord marc per a l’Administració al segle XXI. Ho han anunciat aquest dijous els sindicats CCOO i ACAIP-UGT en roda de premsa celebrada a Madrid.

«Quan es firma un acord és per complir-lo», ha lamentat el president d’ACAIP-UGT, José Ramón López, dirigint-se públicament a la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. Les centrals sindicals dels treballadors de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries reclamen una reclassificació de les presons espanyoles que comportaria canvis en el seu model organitzatiu i condicions laborals.

A l’octubre, l’Administració i els sindicats penitenciaris s’havien posat com a termini de referència el final de l’any 2022, com ha recordat el dirigent d’UGT per a l’Administració General de l’Estat, Carlos Álvarez. Les centrals denuncien «innombrables incompliments per part de l’Administració. ACAIP-UGT i Comissions Obreres van abandonar el dia 9 una reunió amb l’Estat i abandonen des d’ara, segons han anunciat, «totes les taules de negociació en l’àmbit de presons».

La dirigent de CCOO Elisa Fernández ha demanat a la ministra «respecte per la negociació col·lectiva» i ha denunciat incompliments com el de la jornada de 35 hores, els permisos de teletreball i la disposició de fons addicionals 2018-2020, que entra en la el seu tercer any de postergació.

Dèficit de personal

Silvia Fernández, secretària general de Presons de CCOO, ha demanat en la roda de premsa «posar en valor el treballador penitenciari, perquè és el garant d’aquest servei públic essencial», i ha exigit el Govern que «no continuï sembrant frustració».

Notícies relacionades

José Ramón López ha aprofita per remarcar una queixa persistent d’ACAIP-UGT: la falta de personal. Segons la seva central, falten 4.000 treballadors a les presons administrades per l’Estat (totes menys les basques i les catalanes). «Si no tenim personal es minva la seguretat i es minva el tractament penitenciari», ha advertit.

Les mobilitzacions, han anunciat els sindicats, començaran ben aviat si l’Administració no presenta una oferta que permeti «reiniciar la negociació».