POLÍTICA

Susana Díaz torna als focus de campanya del PSOE

L’expresidenta andalusa participarà en un acte públic –aquest divendres a la localitat malaguenya de Villanueva del Rosario– després de no haver-se prodigat passada la seva derrota en les primàries contra Espadas i en un moment en què el seu nucli d’afins li està exigint responsabilitats internament al seu successor

Susana Díaz torna als focus de campanya del PSOE

epc

3
Es llegeix en minuts

Susana Díaz torna als focus oficials del seu partit i anima l’ambient de precampanya ja existent. L’expresidenta andalusa participarà en un acte públic després de no haver-se prodigat passada la seva derrota en les primàries del PSOE andalús contra Juan Espadas i en un moment en què el seu nucli d’afins li està exigint responsabilitats internament al seu successor.

La senadora trianera prendrà la paraula en un míting programat aquest divendres en una província que no va arribar a sucumbir com a feu ‘susanista’ ni el dia en què Espadas va triomfar en les urnes socialistes i la va enderrocar a ella. A Màlaga, la candidatura de Díaz va ser la més votada –tot i que amb una pírrica diferència de cent paperetes– aquell 13 de juny. I precisament, en una localitat malaguenya, la de Villanueva del Rosario, estarà ella aquest 17 de febrer per donar suport al candidat a la reelecció a l’alcaldia, el socialista Juan Francisco González Lorca.

Es tracta, a més, d’un municipi –convertit en refugi d’artistes contemporanis– en el qual gaudeix d’un especial predicament dins de les tertúlies socialistes i que va ser inclòs entre els llocs on va mantenir una trobada amb militants en la gira prèvia als comicis interns del PSOE andalús en els quals va guanyar Espadas.

Després d’absentar-se de la campanya de les eleccions andaluses que es van saldar amb la majoria absoluta del PP de Juanma Moreno, la política sevillana torna a un primer pla i la seva participació en aquest tipus d’actes amb vista a les eleccions municipals del 28 de maig la posarà en un aparador al qual fins ara havia estat renunciant. El fet que es produeixi a la comarca d’Antequera remet igualment a la seva estreta relació amb qui fins a la tardor del 2021 va ser el líder del PSOE a la província de Màlaga, l’antequerí José Luis Ruiz Espejo.  

La seva reaparició alimenta el morbo en diverses direccions. Sense anar més lluny, cridarà l’atenció la representació de la direcció provincial del PSOE a Màlaga que acudeixi a aquest acte, ja que l’actual líder orgànic i candidat a l’alcaldia a la capital malaguenya, Dani Pérez, va deixar de ser ‘susanista’ en vigílies del procés per a la renovació andalusa impulsat per Ferraz i es va convertir en el cap visible dels partidaris d’Espada malaguenys. En aquell moment, un altre dels ‘conversos’ que va canviar de bàndol va ser l’exlíder provincial i actual senador Miguel Ángel Heredia, que és natural de Mollina, un altre poble d’Antequera.

I, sobretot, admet les més variades interpretacions el fet que Susana Díaz es faci veure just ara: només cinc dies després del míting de diumenge, en què Pedro Sánchez i Juan Espadas van presentar Dani Pérez com a candidat a l’alcaldia de Màlaga. Fa un temps, a més, que els ‘susanistes’ qüestionen la capacitat d’Espadas per desenvolupar amb bons resultats el lideratge regional de la formació progressista. És més, després del daltabaix del 19-J, hi va haver sectors del socialisme que van advertir que la presència de l’excalde de Sevilla en determinats actes locals de la campanya de les municipals podria «restar en lloc de sumar».

Hi ha sectors en el PSOE andalús que esperen un possible daltabaix en les eleccions municipals per exigir una refundació. En les tertúlies del sud del partit del puny i la rosa ni tan sols és ja un secret. Els ‘susanistes’ estan sotjant Juan Espadas i més d’un sortirà a demanar-ne el cap després de la nit electoral del 28 de maig, si perd bona part de la mitja dotzena de diputacions provincials heretades de Susana Díaz.

Notícies relacionades

A més, no són pocs els que donen per impossibles les alcaldies a la majoria de les capitals andaluses i fins i tot veuen en perill la vara de comandament sevillà que l’ara líder orgànic li va entregar a Antonio Muñoz, quan es va embarcar en l’aventura de destronar la fins aleshores líder andalusa, quan ella deambulava especialment erosionada per l’apogeu del sanchisme i l’arribada a San Telmo del PP.

En províncies com la de Màlaga, Susana Díaz va guanyar a Juan Espadas en les primàries i això continua omnipresent en el funcionament intern del partit, que va ser renovat després d’un pacte que li va donar la secretaria general a Dani Pérez i va convertir en secretari d’Organització a escala provincial el candidat a l’alcaldia de Marbella Pepe Bernal, un ‘susanista’ amb pedigrí. A més, Dani Pérez ha nomenat com a coordinador de la campanya per al 28 de maig un altre ‘susanista’, l’exalcalde de Fuente de Piedra Cristóbal Fernández.