Decisió del Rei

Felip VI deixa fora del pla de transparència els contractes que afecten la seva esfera personal

El cap de l’Estat s’allibera d’informar sobre compres, serveis o personal contractat per a tasques domèstiques o de protocol

Felip VI deixa fora del pla de transparència els contractes que afecten la seva esfera personal

Juan Carlos Hidalgo / Efe

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Casa del Rei va informar aquest dimecres a la sis de la tarda que havia publicat a la seva pàgina web les noves instruccions de contractació i de procediment pressupostari que marcaran a partir d’ara el funcionament de la direcció de l’Estat. En general, la Zarzuela assumeix la llei de contractes del sector públic i la llei general pressupostària, excepte per al que afecta l’esfera privada de la família reial.

Al penúltim full del document sobre els contractes, hi ha un apartat en el qual es relaten els que quedaran «exclosos» d’aquest procés de transparència, que arriba gairebé nou anys després que Felip VI arribés al tron: no es coneixeran els contractes de compres, serveis o personal per a tasques domèstiques o de protocol de l’«entorn personal dels membres de la família reial». Tampoc es publicitaran, assenyalen les instruccions, «els contractes de compravenda, donació, permuta, arrendament i altres negocis jurídics anàlegs sobre béns immobles, valors negociables i propietats incorporals, exceptuats els que recaiguin sobre programes d’ordinador i hagin de ser qualificats com a contractes de subministrament o de serveis», ni «els contractes relatius a serveis financers» ni els contractes subjectes a la legislació laboral.

Malgrat aquestes excepcions sobre els contractes, la direcció de l’Estat remarca que aquestes instruccions conegudes aquest dimecres formen part del «procés de modernització» iniciat pel Monarca en la seva proclamació, el 2014, i busca reforçar «els principis de transparència, rendició de comptes i publicitat, en línia amb el compromís de la Corona amb la societat d’observar una conducta íntegra, honesta i transparent». Com en la llei de contractes del sector públic, es deixa fora persones condemnades amb sentència ferma per, entre altres delictes, terrorisme, finançament il·legal dels partits polítics, corrupció en els negocis, delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals.

Contractes de més de 15.000 euros

Notícies relacionades

La Casa del Rei publicarà a la seva pàgina web els contractes que firmi per un import superior de 15.000 euros i informació de tot el procés: l’anunci de la licitació, els plecs de condicions, l’adjudicació i el document final firmat amb la direcció de l’Estat. Quant als contractes inferiors, cada trimestre en dirà l’objecte, durada, import i a qui s’ha adjudicat. Els que no arribin a 3.500 euros no es publicaran.

Davant el procediment pressupostari i comptabilitat, la Zarzuela ajusta el seu funcionament al que ja opera en el sector públic tot i que recorda que la Constitució reconeix, al seu article 65, que el Monarca pot distribuir «lliurement» les partides que li assigna l’Estat. Aquest any, aquesta partida ascendeix a 8,43 milions d’euros. Està congelada en els pressupostos generals per tercer exercici consecutiu.