Relacions amb l’Estat hebreu

La consellera d’Exteriors assegura que «mai» es va planificar una ‘ambaixada’ catalana a Israel

Serret afirma que el Govern mantindrà «per ara» les relacions comercials i culturals amb el país i la cooperació amb Palestina, que qualifica d’històrica

La consellera d’Exteriors assegura que «mai» es va planificar una ‘ambaixada’ catalana a Israel

ACN

1
Es llegeix en minuts
EFE

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat aquest dilluns que «mai» s’ha previst ni planificat una delegació del Govern català a Israel, «ni tan sols» en el pla d’actuació de l’exconsellera Victòria Alsina.

La setmana passada, durant la presentació dels pressupostos del departament en la comissió parlamentària d’Acció Exterior i Unió Europea, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, va assegurar que «tenien pressupostat» obrir sis noves delegacions, «Israel inclòs». En canvi, en declaracions a SER Catalunya, Serret ha remarcat que, «en el que es va projectar» respecte a noves obertures, l’oficina a Israel no estava prevista.

Serret ha mostrat respecte envers la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de suspendre temporalment les relacions institucionals amb Israel, si bé ha remarcat que, per a la Generalitat, el conflicte entre palestins i israelians «és un tema molt sensible». «Mantenim les relacions comercials i culturals amb Israel, però també potenciem i mantenim la històrica cooperació amb Palestina», ha afirmat.

Amb referència a la xarxa de delegacions exteriors del Govern català, la titular d’Acció Exterior ha reafirmat la seva voluntat de «desplegar i consolidar» les set oficines que no estan «100% operatives», cosa que ha retret a l’exconsellera Alsina: «Aprovant un decret de creació d’una delegació no acaba el procés».

Ajuda per a Turquia i Síria

La consellera ha assegurat que el pla del Govern per ajudar Turquia i Síria després del terratrèmol està centrat sobretot en la reconstrucció dels països, «el més complex».

Notícies relacionades

Dijous passat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar la posada en marxa d’una ajuda de dos milions d’euros que preveu, entre altres punts, una convocatòria urgent d’ajudes per a organitzacions humanitàries catalanes que treballen sobre el terreny. La titular d’Acció Exterior ha avançat que aquesta crida es farà pública els pròxims dies i disposarà d’una dotació econòmica de més d’un milió d’euros.

A més, el pla del Govern també posarà a disposició de la cooperació internacional recursos com la unitat canina dels Mossos d’Esquadra i un paquet d’ajudes directes per comprar material, especialment mèdic.