Votació aquest dijous

Aquestes són les 12 paraules que exclouen els gossos de caça de la llei animal i amenacen el Govern amb una derrota

Unides Podem, ERC, Bildu i Més País presenten una esmena per intentar convèncer el PSOE

Aquestes són les 12 paraules que exclouen els gossos de caça de la llei animal i amenacen el Govern amb una derrota
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Si un és assidu als culebrons, no s’hauria de perdre el que envolta la llei de benestar animal. La norma, una de les banderes d’Unides Podem, és ben a prop del barranc després d’un camí que ha deixat escenes inversemblants. Serà aquest dijous que, probablement, es produeixi l’últim episodi d’aquesta tramitació parlamentària i el guió està marcat per 12 paraules, les que va introduir el PSOE, amb el suport del PP, i que deixen fora de la norma els gossos de caça. Aquest moviment posa en risc el suport d’Unides Podem, ERC, EH Bildu i Més País, els vots dels quals són imprescindibles, i si no els obté, el Govern podria patir la primera derrota d’una de les lleis emanades del Consell de Ministres.

«Quedaran exclosos els gossos de caça, gossades i animals auxiliars de caça». Amb aquesta senzilla redacció, els socialistes van modificar el text que va aprovar el mateix Executiu l’agost passat. Des del principi, l’oposició d’Unides Podem va ser total i es van submergir en unes denses negociacions amb els seus socis per esquivar aquestes diferències. Fins i tot, a mitjans de desembre, van arribar a un ‘acord Schrödinger’, els morats asseguraven que hi havia entesa i, alhora, els socialistes ho negaven. Òbviament, no va arribar.

Aquest dimecres, a escasses 24 hores que es voti la norma, continua sense haver-hi un pacte i els morats han intentat un últim moviment. Unides Podem, junt amb ERC, EH Bildu i Més País, han registrat una esmena transaccional per suprimir aquestes 12 paraules de la norma i revertir el canvi del PSOE.

Acord difícil

«Creiem que en les últimes hores podem convèncer el PSOE que torni al text inicial», ha confiat la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Lilith Verstrynge (Podem). Els socialistes no sembla que estigui per la tasca de rectificar. Després de l’oposició de diversos barons socialistes a la norma i amb les eleccions autonòmiques a escassos tres mesos, al PSOE són reticents a implementar una llei que ha rebutjat el conjunt del món de la caça. «Els gossos de caça continuen igualment protegits», ha justificat aquest dimecres el diputat del PSOE José Zaragoza.

Notícies relacionades

No obstant, la resta de socis parlamentaris no ho veuen des d’aquesta mateixa òptica. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que la seva formació no recolzarà una norma que no té en compte els «animals que són utilitzats com eines i són assassinats». «Tant de bo estigués el PSOE, però no ho està», ha lamentat. El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha sigut més contundent: «És infame que els gossos que més pateixen, que són tractats com eines, es deixin a mercè del possible maltractament o abandonament».

La norma està dividida en dos projectes de llei diferents, i un és de caràcter orgànic, perquè modifica el Codi Penal. Això fa que l’Executiu necessiti una majoria absoluta (176 escons) per aprovar la llei en la seva totalitat. Així, el ‘sí’ d’ERC, EH Bildu i Més País resulta essencial després que, òbviament, el PP i Vox ja hagin anunciat que s’oposaran a la seva aprovació. Si no aconsegueix els suports necessaris, serà la primera vegada que un projecte de llei aprovat al Consell de Ministres sigui tombat i la segona vegada en tota la legislatura que el Govern perdi una votació al Congrés. La primera va ser el setembre del 2020, quan la Cambra baixa va rebutjar un reial decret econòmic.