Irene Montero es queda sense el suport públic dels ministres d’Unides Podem en plena crisi del ‘només sí és sí’
Yolanda Díaz, Alberto Garzón i Joan Subirats es mantenen en silenci després de la desvinculació del PSOE per reformar la norma
La proposició de llei que va presentar el PSOE per reformar la llei del ‘només sí és sí’ va agafar Unides Podem per sorpresa. Els morats creien que encara hi havia temps per continuar negociant, però els seus socis s’han cansat d’esperar. El Ministeri d’Igualtat, liderat per Irene Montero, no va tardar a respondre per mostrar el seu rebuig a aquesta decisió i els portaveus nacionals de Podem van sortir al darrere. Tanmateix, a la resta del ministeri morat va imperar el silenci. Ni Yolanda Díaz, ni Alberto Garzón ni Joan Subirats es van pronunciar. Ni per defensar Montero ni per criticar el PSOE.
En plena crisi per la llei del ‘només sí és sí’ entre tots dos socis del Govern, personificada en el Ministeri de Justícia, sota el comandament de la socialista Pilar Llop, i Montero, la resta de dirigents d’Unides Podem al Consell de Ministre –tret de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra– van evitar donar un suport públic a la seva companya d’espai polític. Cap va oferir declaracions als mitjans de comunicació i tampoc van compartir cap missatge a les xarxes socials.
Mentre els portaveus de Podem denunciaven que la intenció del PSOE és tornar al model anterior que situava la «violència i intimidació» al centre de la norma i les dirigents d’Igualtat explicaven quines eren les seves propostes, la resta de l’espai es va mantenir mut. Aquesta dinàmica s’ha repetit els últims mesos després de l’escalada de tensions pel futur electoral de l’espai, però s’ha vist agreujada amb la batalla per la llei del ‘només sí és sí’ que podria llastar la imatge de Montero.
Llasta Sánchez
A l’entorn de la ministra d’Igualtat consideren que aquesta lluita amb els socialistes per mantenir el consentiment com a nucli de la norma reforça el seu perfil, ja que defensa els plantejaments del moviment feministes. A més, consideren que el PSOE cau en contradiccions cada vegada que mira d’explicar l’objectiu de la reforma. «Hauria de preocupar a [Pedro] Sánchez el primer», asseguren fonts de la cúpula de Podem que creuen que el nou posicionament del PSOE podria passar-li factura, sobretot amb la celebració del 8 de març a la cantonada.
«¿Quina explicació té aquest moviment?», es pregunta una altra font de la direcció abans d’apuntar que la proposició de llei no és més que una «sortida política al problema que els estava plantejant la dreta». En aquest sentit, tant en privat com públicament, asseguren que recolzar-se en el PP per aprovar la reforma pot oferir una imatge que llasti les expectatives socialistes de cara a les urnes.
L’altra ala
Notícies relacionadesLa percepció a l’ala socialista és diametralment oposada i consideren que els morats han elevat el to d’aquesta polèmica en un intent de forçar les costures del Govern per provocar la ruptura de la coalició i un avanç electoral. Tanmateix, això no entra en els plans actuals de Sánchez, que ha evitat entrar en conflicte directe amb Montero.
A més, denuncien que les dirigents d’Igualtat no hagin pogut oferir arguments clars sobre quin és el problema real de la proposta presentada pels socialistes. Referent a això, critiquen que Montero, junt amb la resta del seu equip, s’hagi desacreditat a si mateixa al canviar contínuament d’opinió sobre els passos que cal fer per resoldre la rebaixa de penes als violadors.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Quanta aigua s'ha de beure al dia
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Leclerc i Sainz, a la recerca d’un doblet de Ferrari a Bakú
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"
- Els pals i els penals rescaten el Reial Madrid a Sant Sebastià