Conclave de la formació

Dirigents del PP, després de la foto Aznar-Rajoy: «Feijóo ha culminat el relleu de Casado»

Els populars se’n van de València amb l’ànim alt i el cor més tranquil, al veure el partit més unit que mai en els últims anys.

Dirigents del PP, després de la foto Aznar-Rajoy: «Feijóo ha culminat el relleu de Casado»

Efe / Kai Forsterling

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

«Ara és quan hem tancat el congrés d’abril. Ara, sí. Feijóo ha culminat el relleu de Casado», deia dissabte a València un alt càrrec de la cúpula del PP. El conclave celebrat durant el cap de setmana a la ciutat serà recordat com el de la reconciliació, el de la fotografia de José María Aznar i Mariano Rajoy junts en un míting, després de vuit anys sense fer-ho.

A Sevilla, fa gairebé un any, estava previst el retrobament, però Aznar tenia covid i no hi va poder arribar. «Es va fer proves fins a l’últim minut», recorden a l’equip de Feijóo, convençuts ara que aquella imatge «mai hauria sortit tan bé com la de València». «Tot porta un procés i les coses necessiten el seu temps. Cap podria haver madurat el que ha passat en aquests mesos dins del PP, ni haurien fet els discursos que vam veure dissabte». «El missatge és clar: si aquests dos, que no s’aguanten, que no s’han parlat durant anys, són allà, és per Feijóo, perquè la situació és greu i cal estar al seu costat», explicava aquest dissabte un assessor de l’actual líder del PP. «És importantíssim, sobretot amb un Aznar que va arribar a picar l’ullet a Ciutadans i agrada tant als de Vox», apuntava un baró hores després de veure’ls a l’escenari.

La conclusió la comparteixen tots els dirigents de pes: «Quan les coses van bé la gent vol ser-hi, sumar i aportar. No posen excuses com va passar en l’anterior etapa i fan cessions. Si han accedit a això és perquè veuen opcions reals d’aconseguir-ho», afirmen.

Marianistes i aznaristes

Després de la reunió d’aquest cap de setmana, amb tots els candidats a les alcaldies d’Espanya congregats junt amb la plana major del partit, els conservadors se n’han anat de la ciutat amb l’ànim alt i el cor més tranquil, al veure Feijóo conciliant les dues ànimes d’aquests últims anys. «No és poca cosa. Cal tenir en compte que venim d’uns anys molt dolents en què fins i tot la corrupció ens va dividir», apunta una alcaldable amb referència que la Gürtel, en els anys 2014 i 2015, va provocar l’enfrontament entre marianistes i aznaristes sobre qui tenia més responsabilitat en el fet de no haver evitat la trama.

Després va arribar la moció de censura, el 2018, i el cop contra Pablo Casado encoratjat per Isabel Díaz Ayuso, el 2022. Ara els populars volen i necessiten una mica de pau, i aquest retrobament d’Aznar i Rajoy, tot i que una mica artificiós, pot proporcionar-los-la en un moment clau: l’inici d’un any electoral en què es disputen ajuntaments, governs autonòmics i la Moncloa. En l’entorn de la presidenta madrilenya no treuen gens ni mica d’importància a la foto dels expresidents i van reconèixer alleujament al veure que fins i tot el discurs de Rajoy (amb un estil diferent del d’Ayuso) «està alineat» amb el que diu la líder. «És que no hi va haver res que no subscrigués», conclouen.

«No sabeu com es nota en els partits quan la gent està relaxada, és optimista i veu que les coses van bé. Aquests anys enrere, en aquest tipus de reunions no hi havia aquest esperit», assenyala un col·laborador estret de Feijóo que ha estat un temps fora de la primera línia de la política. L’energia renovada també pot tenir a veure amb el fet que aquesta intermunicipal s’hagi realitzat al País Valencià, un territori que el PP considera que pot tornar a governar després de les eleccions del maig.

El sopar de la pau

Notícies relacionades

El sopar de la pauDesprés de l’acte dels dos expresidents, Feijóo els va convidar a sopar junt amb tots els presidents autonòmics al restaurant d’un hotel del centre de la ciutat. El protocol triat va fer seure el líder del PP entre Rajoy i Aznar. Al davant, en una taula rectangular llarga, tenien la secretària general del PP, Cuca Gamarra; amb el coordinador general, Elías Bendodo, a un costat i, a l’altre, Ayuso. La cadira de la presidenta de la Comunitat de Madrid era davant de la d’Aznar, que tenia a la seva esquerra la seva dona, Ana Botella, l’exalcaldessa de Madrid.

Preguntats alguns dels assistents, va ser impossible treure una conclusió sobre com es van mostrar Aznar i Rajoy ja sense càmeres al davant. En el míting, hores abans, hi va haver alguna abraçada (d’aqueste que duren poc) i referències mútues en els seus discursos. En el sopar, a un dels participants el va sorprendre «com de carinyós que estava Aznar, també amb Rajoy». «Mai l’havia vist així, potser és que s’està fent més gran», va afirmar un baró. Un altre, en canvi, va assegurar que van interactuar «el just» i sempre amb Feijóo al mig o a prop. Sigui com sigui, tots, sobretot el líder actual del PP, valoren l’«esforç» de tots dos per mostrar una unitat que no es veia en anys.