Llei del ‘només sí és sí’

Sense indici d’acord sobre la llei del ‘només sí és sí’: Unides Podem no permetrà que es toqui el consentiment

Irene Montero critica que les solucions proposades només vulguin tornar a l’anterior model de la violència sexual

5
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La negociació entre els socis del Govern per reformar la llei del ‘només sí és sí’ continua encallada i sense indici d’acord. «Estan sent dies molt difícils», ha reconegut la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha denunciat que hi ha «molta pressió» per tornar al model anterior de la violència i la intimidació i ha advertit que Unides Podem no permetrà que s’alteri el consentiment.

«El consentiment no es toca», ha assegurat Montero en l’acte ’¿Consentiràs o no? Només sí és sí’, organitzat per Unides Podem just en plena negociació en el si del Govern de coalició per modificar la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual després dels més de 400 casos de rebaixes de penes a agressors sexuals.

Avança el cap de setmana i els socis continuen en posicions bastant allunyades: els socialistes volen apujar les penes i tornar a incloure-hi la violència i la intimidació com a elements definitoris d’una agressió sexual més greu. Per a UP, això significaria a la pràctica remuntar-se a un sistema de qüestionament de les víctimes que soscavaria el consentiment. A més, no hi ha manera de frenar les rebaixes de penes.

Montero ha assegurat que a Unides Podem estan «disposades a reformar la llei» i a «acceptar les condicions que el soci majoritari del Govern necessita per sortir unides per fer front juntes com a Govern a aquesta ofensiva contra la llei», que també és, ha dit, una ofensiva contra l’Executiu.

Línia vermella

Envoltada dels seus, Montero ha insistit aquest diumenge que s’avé a modificar la norma, tot i que exclusivament amb l’objectiu d’acontentar el soci majoritari de l’Executiu, ja que creu que la llei està ben feta i els qui han fallat han sigut una minoria de jutges a l’hora d’interpretar-la. Això sí, el consentiment és una línia vermella.

«Sabem que la llei està ben feta i prova d’això és que no hi ha ningú capaç de fer propostes concretes que no signifiquin tornar al model anterior», ha reiterat.

Sense mencions directes als desacords amb el PSOE, la titular d’Igualtat ha criticat tots aquells que parlen del fet que la llei té un «forat» i que tanmateix no són capaços d’articular cap proposta per tapar-lo que no suposi un retrocés.

La ministra ha lamentat que fins ara no s’hagi posat a sobre de la taula cap proposta de reformulació del Codi Penal que no constitueixi tornar al model anterior en el qual les víctimes havien de demostrar quant s’havien resistit davant un tribunal. I ha deixat caure que el que hi ha subjacent a aquest moviment de modificació legal no és «resoldre aquestes decisions judicials injustes de rebaixes de penes», sinó «una cosa molt més greu» com reobrir el debat sobre el consentiment.

La titular d’Igualtat ha recordat que aquesta llei és conseqüència de la «rebel·lió» de milions de dones» que van sortir als carrers a protestar contra «un sistema patriarcal que per demostrar si havies viscut una agressió sexual preguntava si havies tancat bé les cames o com de morat tenies el cos».

Ha insistit en diverses ocasions en el fet que el model basat en la violència i la intimidació «no funcionava», ja que revictimitzava les dones (a qui preguntava si s’hi van resistir i quant s’hi van resistir) i fomentava la impunitat dels agressors.

El canvi al model del consentiment, ha assenyalat, ha provocat una reacció i una ofensiva. «Han volgut que aquest avenç tingués un preu».

«Malauradament, en aquest país nostre, per defensar els drets de les dones, per defensar els drets humans, per trencar el silenci i per no ballar l’aigua als ulls als poderosos es paga un preu. Nosaltres ho sabem molt bé i estem disposades a pagar-lo. [...] Ja hem esperat massa i no farem ni un pas enrere», ha defensat.

«No ens rendirem»

Junt amb l’equip d’Igualtat, la líder d’Unides Podem, Ione Belarra, ha aprofitat l’acte d’aquest diumenge per advertir que no llançaran la tovallola.

«No podem oblidar que l’objectiu d’aquests atacs i d’aquesta operació és que ens rendim. [...] El més fàcil és rendir-se, claudicar, que ens cansem. Aquest acte és per dir-los que no ens rendirem, que continuem lluitant per defensar tots els avenços feministes i socials d’aquest Govern. De la mà, juntes, demostrant que sí que es pot», ha dit.

«Només podem guanyar perquè aquesta lluita és per la vida, per la nostra i també per la de les nostres filles i per això som aquí i continuarem aquí», ha afegit.

Belarra, que no ha esmentat el PSOE ni en una sola ocasió durant el discurs, ha parlat d’una «ofensiva» per tornar a l’anterior model del Codi Penal, basat en la violència i la intimidació, ofensiva que ha atribuït al Partit Popular en exclusiva, malgrat que els socialistes pretenen recuperar aquestes qüestions com a definitòries d’un delicte agreujat d’agressió sexual.

Origen dels atacs

La líder de la formació morada ha assegurat que el seu partit no consentirà «ni mitja lliçó» dels populars perquè, ha dit, «no tenen cap credibilitat» després d’haver obert les portes de la «governabilitat» a l’extrema dreta: «En realitat aquestes rebaixes de penes els donen exactament igual, el que volien era tornar al model anterior, que les dones hàgim de demostrar que ens resistim prou, que tanquem bé les cames, a veure si som unes fresques que ens n’anem amb qualsevol i després ens en penedim: això és el que volen que demostrem en un judici. No ho permetrem, els pararem els peus», ha denunciat.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, els atacs contra la llei del ‘només sí és sí’ tenen l’«origen en el fet que les dretes d’aquest país tenen un ADN antidemocràtic pel qual no respecten les regles del joc democràtic» i «no suporten haver perdut les eleccions». «Defensar el ‘només sí és sí’ [...] és respectar el que es va votar a les urnes», ha remarcat.

Belarra també ha volgut dedicar un missatge a la judicatura, a la qual ha recordat «que en un sistema democràtic al Congrés la majoria democràtica fa les lleis i els jutges les apliquen, no les retorcen».