Batalla parlamentària

Ciutadans intenta entorpir la tramitació dels pressupostos per les delegacions del Govern

Els de Carlos Carrizosa estudien recórrer al Consell de Garanties Estatutàries, al considerar anticonstitucional la partida dedicada a política exterior

  • Multimèdia | Els pressupostos de la Generalitat, d’un cop d’ull

  • Una negociació sense grup de WhatsApp: així es va forjar el pacte ERC-PSC per als pressupostos

Ciutadans intenta entorpir la tramitació dels pressupostos per les delegacions del Govern

EFE / Quique García

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans considera que les partides pressupostàries per a les delegacions exteriors de la Generalitat són «inconstitucionals» i «il·legals». Per això, ja han posat en marxa la maquinària per entorpir la tramitació dels comptes. El primer pas, que ja faran aquest mateix divendres, serà demanar a la Mesa del Parlament que reconsideri la seva tramitació.

Així, l’àrbitre de la Cambra s’haurà de reunir per abordar la qüestió dilluns a primera hora, abans que se celebri la Comissió d’Exteriors, a la qual la consellera Meritxell Serret presentarà els comptes del seu departament. La seva intervenció estava prevista per a les nou del matí. Aquest dijous la Mesa va admetre a tràmit el projecte i van establir el calendari de debat i aprovació, prevista per al 10 de març.

Però, a més, Ciutadans vol anar més enllà i ja busquen aliats per recórrer al Consell de Garanties Estatutàries. Per fer-ho, tanmateix, els de Carlos Carrizosa necessiten el suport d’un altre grup parlamentari. El PP ho podria fer, però, com que és al grup mixt, no té aquesta facultat, així que els taronges hauran de recórrer a Vox per demanar un dictamen a aquest organisme.

Notícies relacionades

Si ho aconsegueixen, els comptes podrien estar paralitzats durant un mes. Una situació que ja es va donar el 2020, també a petició de Ciutadans. En canvi, el calendari d’aprovació dels últims comptes –els del 2022– no es va alterar, perquè Ciutadans es va quedar sol en el seu intent. Vox va decidir no acompanyar-lo, perquè va considerar que l’organisme no els transmetia prou confiança. Sí que ho van fer, tanmateix, amb la llei del català.

Per Carlos Carrizosa, les partides dedicades a l’acció exterior són «il·legals» i considera «increïble» que els socialistes recolzin aquests comptes. Des del PSC, Alícia Romero s’ha defensat de les crítiques assegurant que no hi haurà noves delegacions, sinó que «només s’obriran les que ja estaven compromeses i aprovades». Romero assegura que els socialistes estan d’acord que Catalunya faci acció exterior com «fan totes les comunitats», però remarquen que aquest no era un any «per anar ampliant».