Entrevista al president

Pere Aragonès a Junts: «Un pacte de pressupostos no és un referèndum»

El president limita la B-40 a un «tram» entre Sabadell i Terrassa i nega que sigui «el gran Quart Cinturó previst»

Pere Aragonès a Junts: «Un pacte de pressupostos no és un referèndum»

EFE VIDEO/MARIONA PUIG ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès ha rebatut aquest divendres les crítiques abocades per Junts després del pacte dels republicans amb el PSC pels pressupostos de la Generalitat del 2023. Després d’indicar que la seva voluntat era que els postconvergents s’incorporessin a l’acord, ha negat que el pacte suposi cap renúncia quant a la reivindicació independentista. «No abandonem l’independentisme. Confondre un pressupost amb un referèndum no és adequat. No ho era tampoc quan el conseller Jaume Giró [Junts] va acudir als socialistes per mirar de pactar els comptes del 2022 i fins i tot aquests del 2023, mentre Junts estava al Govern».

I és que la qüestió territorial continua sent la principal diferència entre ERC i el PSC. «Jo vull la independència i vull un referèndum perquè votin els del sí i els del no. Illa no vol la independència ni que els catalans votin», ha dit, abans d’esmentar la seva proposta d’Acord de Claredat entre les forces catalanes. «Si l’Estat veu que només una part de l’independentisme recolza la proposta no mourà ni un dit. Em sembla bé que no els agradi [a Junts] el que proposo, però que presentin una alternativa», ha emfatitzat.

Força de la gent

«¿Per què l’Estat va abordar les qüestions antirepressives?», s’ha preguntat abans d’asseverar que és «perquè hi ha hagut una força política, en vots i mobilització. I aquest és el camí. Catalunya no forma part d’Espanya per voluntat. Hi ha una majoria independentista al Parlament», ha assenyalat i, tot seguit, ha advertit al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez: «Cal mirar els problemes de cara, perquè, si no, s’acaben podrint». 

Ha remarcat que, malgrat la minoria de Govern (33 diputats) per primera vegada en vuit anys, Catalunya tindrà, per segon any consecutiu, uns pressupostos. I sobre la negociació s’ha mostrat convençut que la seva força «no ha cedit més que el PSC».

El president ha minimitzat l’abast de l’acord amb els socialistes pel que fa als macroprojectes. Del Hard Rock de Tarragona ha recordat que «ja es va modificar fa anys, passant de sis casinos a un. Amb llicències ja concedides que si es retiren pot comportar accions judicials».

Un tram

Notícies relacionades

Ha circumscrit la B-40 a «un tram de sis quilòmetres entre Sabadell i Terrassa, és a dir, no és el gran Quart Cinturó fins a Granollers». Ha recordat, a més, que el pacte inclou només la firma d’un conveni amb l’Estat per començar a definir el projecte, un disseny «que haurà de salvaguardar els interessos mediambientals».

Pel que fa a l’aeroport, ha recorregut a l’elevació. «La recerca del mínim comú, que és millorar la connectivitat intercontinental de la infraestructura, sobretot amb el Pacífic», i protecció mediambiental. «Em nego a pensar que l’única opció per aconseguir això sigui la d’Aena». És a dir, de moment, només estudi i anàlisi.