CIUTADANS

Villacís tem una campanya interna en contra seu per a les primàries a l’alcaldia

El termini per entregar els avals finalitza dilluns vinent. Els crítics amb la vicealcaldessa confien que algú es presenti com a alternativa, però les enquestes internes no ho posen fàcil

Villacís tem una campanya interna en contra seu per a les primàries a l’alcaldia
5
Es llegeix en minuts
Elena Marín
Paloma Esteban

Unes 120 paperetes és el que separen Begoña Villacís del seu futur polític a Madrid. Una vegada la dirigent de Ciutadans va fer aquest dimecres un pas enrere i va confirmar que es presenta a les primàries del seu partit per ser la candidata a l’alcaldia de Madrid, s’obre un procés que durarà exactament cinc dies més, fins dilluns vinent 6, data límit per presentar els avals necessaris per presentar-se a les eleccions internes.

Tot i que Villacís va assegurar en la seva compareixença pública que el tema queda «aclarit» perquè va poder explicar que «mai» s’ha ofert al PP, en contra de les filtracions d’aquests dies passats, el cert és que hi ha un vídeo d’ella de divendres passat demanant públicament a l’executiva nacional del seu partit que cal explorar camins «creatius» perquè el centre liberal que representa Ciutadans no desaparegui del mapa polític, incloent entre aquestes hipotètiques vies la incorporació al PP com a corrent alternatiu. I això, unit al que ha declarat als mitjans o al que explicat als seus propis companys de partit en reunions internes, ha obert una bretxa més gran de la que existia abans del procés de refundació de Ciutadans.

Tancament de files nacional

La direcció nacional del seu partit va sortir immediatament a tancar files amb Villacís, «no teníem cap dubte que Begoña Villacís es presentaria sota les nostres sigles a les eleccions del maig», deia el comunicat oficial, però en la formació hi ha companys que se senten «desolats i afligits» pels esdeveniments dels últims dies, tant a l’equip municipal que ella lidera a Madrid com al nacional, i estan «esperant» a veure com evolucionen els pròxims dies. Des del «tant de bo» es presenti algú a aquestes primàries per disputar la candidatura a Villacís fins a la «prudència» que demanen d’altres abans de manifestar-se. Per poder presentar-se, l’aspirant haurà de presentar el 15% dels vots dels prop de 900 afiliats, és a dir, uns 120.

Desconfiança mútua

Mentre la versió oficial diu que Villacís és «un gran actiu d’aquest partit», els crítics consideren que s’ha passat de frenada en els últims dies i que ha demostrat una evident «falta de visió política i estratègica». «Al partit li va fatal» el que ha passat, «¿què fem ara a Madrid?, es pregunta un membre del partit que aposta clarament per què hi hagi una alternativa a Villacís en les primàries. El problema, reconeixen les fonts consultades, és «qui s’immola».

Les mirades apunten a Santiago Saura, portaveu adjunt i formalment número dos de la vicealcaldessa a l’Ajuntament, però fonts pròximes a ell apunten que no s’ho planteja. No perquè li’n faltin ganes, que potser també, sinó que perquè les expectatives electorals per al partit ja eren pobres abans que la tempesta esclatés i no se sap encara quina repercussió tindrà en els votants el que ha passat aquests dies. Abans d’aquesta crisi, les enquestes es movien entre el 6% de vots i per sota del 5% necessari per poder tenir representació. És a dir, amb sort, tres regidors que difícilment poden ser decisius.

En l’entorn de Villacís temen que en el seu propi partit comenci ara una campanya interna en contra seu i que d’aquí que es tanqui el termini de presentació d’avals hagi d’esquivar travetes i cops de colze. La por és que es presenti un «rival de pes» que la faci descavalcar i no neguen que Saura és una de les persones que creuen que podria fer el salt. La «desconfiança» que s’hi té és total des que el número dos de l’ajuntament va decidir apuntar-se com a segon de la llista d’Edmundo Bal per a l’executiva nacional del partit. No per fer el pas, sinó, sempre segons aquestes fonts, per haver-ho fet sense informar-ne primer a ella, que només uns dies abans la va sondejar per a la llista oficialista.

Suports interns

Villacís va rebre el suport rotund de Mariano Fuentes, delegat d’Urbanisme a l’Ajuntament, la seva persona de confiança des que va començar la legislatura i ara número tres de la direcció nacional. Va ser l’únic que va acompanyar la vicealcaldessa en el dur glop de donar explicacions en una sala farcida de periodistes i sense les sigles del partit com a suport. També Miguel Ángel Redondo, delegat d’Economia, va mostrar públicament el seu suport a Villacís a través del seu compte de Twitter («Jo sempre amb Begoña», deia).

Però no tots van seguir aquest camí. Villacís tem aquesta campanya en contra o en favor d’un segon candidat i el cert és que alguns dels seus companys estan esperant que aquest aspirant aparegui, però de moment, fins ahir a la tarda, tots miraven des de la barrera sense fer el pas. En el grup municipal hi ha qui reconeix que prefereix observar el procés «amb certa distància» i escoltar propostes dels possibles candidats abans de «prendre una decisió».

Passi el que passi en les primàries, el primer pas que haurà de fer Villacís o el nou candidat, si n’hi hagués, serà recompondre el grup; les relacions entre els regidors han quedat tocades aquestes últimes setmanes i caldrà conformar les llistes i veure com es col·loquen les peces si Ciutadans vol llançar-se a una campanya electoral amb possibilitats d’aconseguir un resultat que els permeti també utilitzar-lo com a aval per a les pròximes generals.

Les portes de Génova

Precisament, amb la ment posada en aquestes eleccions nacionals, Ciutadans necessita tenir un resultat que li permeti negociar en un futur amb el PP el que ara sembla que han descartat. Alberto Núñez Feijóo mantenia encara obertes les portes de Génova a Villacís abans que ella mateixa es descartés, però a Génova, a diferència del PP de Madrid que lidera Isabel Díaz Ayuso, continuen treballant amb la idea d’absorbir el vot de Ciutadans, i si per a això han de continuar amb la seva estratègia de fitxatges ho faran.

Notícies relacionades

Però per salvar caps o unir-se al PP, Ciutadans haurà de demostrar primer al maig que té encara capacitat per moure una part de l’electorat que li interessa a Feijóo. En cas que no ho aconsegueixi (un escenari més que probable en aquest moment), en la direcció nacional popular confirmen que Villacís «haurà devaluat el seu capital polític» i entenen que «no tindrà marge de maniobra» per aspirar a gaire més.

Génova insisteix a recalcar que la vicealcaldessa tenia un perfil propi que, després de la gestió d’aquesta crisi, ha perdut en gran manera. I, tot i així, afirmen que «és ella la que ha triat el seu camí i el seu destí» aquest dimecres. A més, confirmen que mai han arribat a fer un oferiment en ferm per a llocs concrets. Ni Elías Bendodo en una trobada fa uns dies, ni tampoc en cap altre contacte a través d’interlocutors, Villacís ha tingut una oferta del PP concreta.