Cimera al Marroc

Espanya i el Marroc es comprometen a no fer res que ofengui «les seves esferes sobre sobirania»

La intervenció ha arribat després del sotrac que ha suposat la no rebuda de Mohamed VI en audiència a Pedro Sánchez

1
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha intervingut en la sessió inaugural de la Reunió d’Alt Nivell entre Marroc i Espanya, a la qual ha recalcat la necessitat de tots dos països de no fer res que ofengui «les seves esferes sobre sobirania», en al·lusió als problemes recents a la frontera de Ceuta i Melilla.

«Hem assumit un compromís de respecte mutu, pel qual al nostre discurs i a la nostra pràctica política evitarem tot allò que sabem que ofèn l’altra part, especialment, pel que fa a les nostres respectives esferes de sobirania», ha remarcat el president del Govern.

Una intervenció que ha arribat enmig del sotrac que ha suposat la no rebuda de Mohamed VI en audiència a Sánchez. La setmana crucial de la celebració de la Reunió d’Alt Nivell (RAN), amb tot preparat per segellar una aliança duradora, que només ha sigut possible després del gir històric d’Espanya sobre el Sàhara, l’espurna que no hi havia trobada entre el cap de l’Executiu i el rei marroquí va generar una nova bronca política amb el PP i va obligar la Moncloa a donar explicacions als mitjans de comunicació. I tot, malgrat que la casa reial marroquina i l’Executiu espanyol van fer públics comunicats als quals informaven que Sánchez i Mohamed VI havien conversat per telèfon i el monarca l’havia convidat a una nova visita «pròximament».

Notícies relacionades

L’entrevista entre tots dos, en el marc de la RAN, no estava confirmada i la Moncloa va remarcar que era una reunió entre governs. Però, a les converses amb els mitjans de comunicació els dies previs, no es va arribar a descartar la seva celebració. Com si es volgués deixar flotar aquesta possibilitat. Va ser aquesta expectativa i l’historial de desacords que Espanya acumula amb el Marroc el que va encendre l’espurna d’una polèmica que a punt va estar d’entelar la RAN.

El mateix ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, es va veure obligat a oferir aclariments públicament i a revelar que la trucada estava «pactada fa dies», cosa que denota, va defensar, la «implicació personal» del rei en el desenvolupament de la RAN.