Tribunals

La Fiscalia demana al jutge que enviï a la presó el presumpte gihadista d’Algesires

El magistrat Joaquín Gadea haurà de decidir sobre la petició de presó realitzada pel fiscal Emilio Miró per al ciutadà marroquí Yassine Kanjaa

La Fiscalia demana al jutge que enviï a la presó el presumpte gihadista d’Algesires
2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El fiscal que investiga el presumpte atac gihadista d’Algesires (Cadis), Emilio Miró, ha reclamat al jutge de l’Audiència Nacional Joaquín Gadea que mantingui de manera provisional a la presó i sense fiança Yassine Kanjaa, que va ser arrestat com a autor de la mort violenta del sagristà Diego Valencia. Ara serà el magistrat, que també compta amb els informes de la Policia, qui prendrà una decisió sobre aquest ciutadà marroquí de 25 anys. En la interlocutòria d’entrada i registre de la vivenda del presumpte autor dels fets el magistrat ja explicava que les diligències s’havien obert per un delicte d’assassinat amb finalitats de terrorisme. A més, va atribuir els atacs a les esglésies al «salafisme gihadista».

Tal com va avançar El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, els agents de la Comissaria General d’Informació (CGI) encarregats de les indagacions van detectar a l’analitzar les xarxes socials del presumpte autor de l’atac a dues esglésies de la localitat andalusa que Kanjaa va començar a mostrar de manera recent la seva radicalització islamista a les xarxes socials.

Fanatisme «infantil»

Aquests missatges mostraven el fanatisme del presumpte autor de la mort del sagristà de l’Església de la Palma d’una manera «infantil», segons van explicar les esmentades fonts consultades per aquesta redacció.

En el registre de la vivenda de Kanjaa, la Policia Judicial va trobar diversos llapissos de memòria, el contingut dels quals confirmaria la recent radicalització de l’arrestat per assassinar un sagristà i ferir diverses persones, entre elles un sacerdot. Es tracta de contingut gihadista molt bàsic, segons apunten les esmentades fonts. Els investigadors també tenen constància que el detingut, un marroquí de 25 anys, té antecedents per problemes psiquiàtrics al seu país.

En l’esmentada resolució d’entrada i registre, el jutge Gadea relata que Kanjaa va accedir dimecres passat cap a les 18.30 hores a l’interior de l’església de Sant Isidre, situada a la plaça San Isidro d’Algesires (Cadis). I va ser en aquell moment en què va iniciar «una discussió amb els presents, manifestant als feligresos de manera vehement que l’única religió que cal seguir és la religió islàmica».

Amb matxet

Al finalitzar la missa, el sacerdot va baixar del púlpit per comprovar què estava passant. Kanjaa va agredir amb un matxet el religiós, i li va causar lesions de gran gravetat. Després de fugir del lloc dels fets, el detingut es va dirigir a l’església Virgen La Palma ubicada a uns 200 metres del lloc anterior.

Notícies relacionades

Va ser en aquest centre de culte on es va trobar amb el sagristà de l’església, que abandonava el lloc per una porta posterior. En aquell instant Kanjaa va fer diverses escomeses sobre Diego Valencia, que malgrat les seves lesions va intentar fugir. Però al centre de la plaça Alta d’aquesta localitat andalusa va ser fatalment atrapat per aquest ciutadà marroquí, que subjectant «la catana amb les dues mans i alçant la mirada al cel i cridant unes paraules en àrab entre les quals se sent la paraula ‘al·là’ li assesta una última estocada mortal», destacava l’esmentada interlocutòria.

Moments després, Kanjaa va ser arrestat per policies locals sense oferir resistència. «Es pot ressenyar que una vegada detingut és traslladat a un centre mèdic d’aquesta ciutat per rebre assistència facultativa, instant en què en reiterades ocasions profereix crits d’‘Al·lahu-àkbar’, concloïa el jutge en la seva resolució.