Llei del ‘només sí és sí’

L’ala socialista rebutja la proposta d’Igualtat i assegura que s’ha d’actuar sobre la llei del ‘només sí és sí’

La portaveu Isabel Rodríguez assegura que «no convé frivolitzar o donar falsos senyals a la ciutadania», perquè «del que estem parlant és de l’aplicació de les penes, aquesta és l’arrel del problema, aquí hem de treballar»

L’ala socialista rebutja la proposta d’Igualtat i assegura que s’ha d’actuar sobre la llei del ‘només sí és sí’
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha rebutjat aquest dilluns el pla de mesures urgents presentat pel Ministeri d’Igualtat com a alternativa a un canvi a la llei del ‘només sí és sí’, que el bloc socialista vol impulsar ara. En una entrevista a RNE, Rodríguez ha apostat per una modificació de la norma per actuar sobre les reduccions de condemnes a delinqüents sexuals per la rebaixa de les penes mínimes, perquè, segons ha dit, s’estan produint «interpretacions diferents» als tribunals.

D’aquesta manera, ha declinat que la proposta d’Igualtat es pugui considerar una sortida. «No convé frivolitzar o donar falsos senyals a la ciutadania», ha assenyalat. «Del que estem parlant és de l’aplicació de les penes, aquesta és l’arrel del problema, aquí hem de treballar». «El problema no és la falta de recursos», ha remarcat.

Tres mesos després que esclatés aquest escàndol, amb les primeres decisions judicials, la Moncloa dona senyals que vol retocar la llei. I així ho ha confirmat aquest dilluns públicament la també ministra de Política Territorial. Segons la portaveu, la raó no està vinculada al temor de l’impacte electoral d’aquest assumpte a les eleccions autonòmiques i municipals del maig o a les generals de finals d’any, sinó a la «preocupació social» i al «dolor de les víctimes».

Isabel Rodríguez ha assegurat que el Govern ha estat durant tot aquest temps pendent del «sentiment social» davant els «efectes indesitjats» de l’entrada en vigor de la llei i, «en vista que es continuen produint», ha donat per feta la modificació. Ho ha fet, malgrat les reticències de Podem i d’Igualtat. Des d’aquest ministeri es defensa que «no hi ha cap reforma penal de la llei que pugui frenar les revisions, ja que són conseqüència de l’aplicació incorrecta del dret transitori i de la mateixa llei». Recorden, a més, que això ha sigut «constatat» pel mateix Govern de coalició.

El cert és que al llarg d’aquests mesos s’han fet diverses reunions entre els ministeris de Justícia i d’Igualtat i no s’ha aconseguit crear una sortida tècnica. La proposta que han fet els socialistes és separar de nou l’abús i l’agressió i tornar al sistema anterior de penes, però els morats es neguen a aquest canvi. Una altra de les possibilitats que també ha sigut rebutjada és un augment dels anys de presó en alguns casos.

La portaveu de l’Executiu ha reconegut la «complexitat tècnica» tot i que donant per fet sempre que s’emprendran modificacions a la llei. Malgrat l’oposició de Podem, Rodríguez ha negat que aquest canvi pugui provocar un «escenari de tensió» al Govern. «Aquest no era l’objectiu de la llei», ha insitit.

Conseqüències electorals

Notícies relacionades

La preocupació interna al PSOE per les conseqüències electorals de les rebaixes de condemnes a violadors, gairebé 300, entre aquestes, algunes excarceracions, és màxima i la sensació als territoris és que produeix més erosió que l’eliminació del delicte de sedició i la reducció de penes d’algun tipus de malversació. Una inquietud compartida per la direcció del partit.

Des que es van conèixer les primeres reduccions de penes els barons socialistes van demanar una rectificació de la llei. Aquest matí, en un esmorzar d’Europa Press, el president d’Astúries, Adrián Barbón, ha manifestat que veu «bé» que es reformi la llei. «Crec que coincidim tots». Respecte a la diferència de postures que s’estan evidenciant entre el PSOE i Unides Podem, Barbón ha recordat que «el Govern és un» i ha retret als morats algunes de les crítiques que aboquen públicament.