Guerra a Ucraïna

Espanya enviarà a la primavera els tancs Leopard a Ucraïna

La ministra de Defensa confirma que es coordinarà l’enviament amb la resta de països aliats, tot i que no en concreta el nombre que estudia el Govern

2
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, Margarita Robles,ha avançat aquest divendres que la previsió dels països aliats és enviar els carros de combat Leopard a Ucraïna a la primavera i, mentrestant, procedir a les tasques de manteniment dels vehicles i instrucció als ucraïnesos en el seu maneig. A més, ha reivindicat que aquesta ajuda és la millor manera de treballar per la pau i defensar el poble ucraïnès, en resposta a les crítiques d’Unides Podem.

Robles ha viatjat aquest divendres a Letònia per visitar els 600 militars espanyols desplegats a la base d’Adazi, a 180 quilòmetres de la frontera amb Rússia. Es tracta d’una missió de dissuasió de l’OTAN a la qual a més Espanya aporta el desplegament de sis carros de combat Leopard.

En aquest sentit, la ministra ha confirmat que Espanya aportarà alguns d’aquests vehicles a Ucraïna «en coordinació» amb la resta de països aliats, tot i que no n’ha concretat el nombre que estudia el Govern central.

Segons ha explicat, la previsió és procedir a enviar-los de manera «coordinada» a la primavera, ja que abans ha assegurat que «tampoc seria necessària la seva presència física» al terreny. Mentrestant, ha apuntat que aquests dos mesos s’aprofitaran per formar les tripulacions dels vehicles i procedir al seu manteniment.

Formació d’ucraïnesos en el maneig dels carros

Espanya ja va avançar que la seva idea és l’enviament d’alguns dels Leopard 2A4 que estan emmagatzemats a Saragossa des de fa més d’una dècada i que necessiten una posada a punt per poder-se posar en marxa de nou, i per això ja s’ha posat en contacte amb la indústria.

A més, s’ha compromès a la formació d’ucraïnesos en el maneig dels carros, i per a això ha previst uns mòduls d’ensinistrament que durarien entre dos mesos i dos mesos i mig, segons van apuntar a Europa Press fonts del ministeri.

«No faríem res si els diferents països enviéssim Leopard si prèviament no hi hagués un treball que és complicat i difícil de manteniment i de formació de les tripulacions», ha insistit la ministra des de Letònia.

Notícies relacionades

A més, ha defensat aquesta decisió davant les crítiques dels seus socis de Govern d’Unides Podem. «Estem parlant de donar suport als ciutadans d’Ucraïna, que estan sent vilment massacrats per Putin», ha remarcat Robles.

Segons el seu parer, «la millor manera de contribuir a la pau» és ajudar els ucraïnesos i aquest és l’objectiu de l’enviament d’armament, segons ha insistit. «No oblidem que l’únic responsable d’aquesta guerra, qui ha començat aquesta guerra i ha rebutjat qualsevol intent diplomàtic, ha sigut Putin», ha reivindicat.