Guerra a l’est d’Europa

Espanya preveu reparar els tancs Leopard en desús per enviar-los a Ucraïna

Tècnics i personal de l’ambaixada ucraïnesa han revisat els carros de combat hibernats a Saragossa

Espanya preveu reparar els tancs Leopard en desús per enviar-los a Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els tancs que Espanya planeja entregar a Ucraïna no són els flamants Leopard 2E, la versió fabricada a Sevilla que és operativa i llista per al combat, sinó els Leopard 2A4 que estan en desús. En concret, els de la partida de 53 (del total de 108) que van resultar malmesos mentre van estar emmagatzemats a Saragossa. D’aquests, 13 són inservibles, i en alguns casos els falta la torreta. La resta són els que Espanya posa a disposició d’Ucraïna, tot i que la xifra final està per concretar. Ucraïna i el Ministeri de Defensa discuteixen ara els detalls de l’entrega.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha avançat aquest dijous que el Govern treballa amb la intenció de posar a punt alguns dels carros de combat Leopard emmagatzemats a Saragossa des de fa més d’una dècada per al seu enviament a Ucraïna, tot i que ha evitat especificar el nombre exacte de vehicles que s’aportaran perquè la decisió s’adoptarà en coordinació amb la resta de països aliats.

El primer contacte serà a les 19.30 hores a través d’una reunió per videoconferència convocada pel nou ministre de Defensa d’Alemanya, Boris Pistorious, amb els set països usuaris del ‘Leopard’ 2E, en la qual també s’abordaran els temps requerits per al seu allistament i els aspectes d’ensinistrament, manteniment, recanvis i suport logístic de transport.

Defensa ja s’ha posat en contacte amb la indústria militar per estudiar la possibilitat de posar a punt alguns dels Leopard 2A4 d’emmagatzemats en una nau a Saragossa a partir del 2012. En concret, van ser allotjats al Centre Logístic de Casetes de l’Agrupació de Suport Logístic núm. 41 de l’Exèrcit de Terra amb intenció de transformar-los en vehicles especials de sapadors i en vehicles llançaponts, cosa que finalment mai es va materialitzar.

Els tancs estan en sec, amb els líquids i la bateria extrets, per evitar que es deteriorin més, després que quedessin malmesos per una riuada de fang al seu dipòsit de Calatayud (Saragossa), el 1997. En alguns casos hi falten les gomes, en d’altres, parts substancials com la torreta. Part de les peces de recanvi estan disponibles, d’altres han de ser encarregades i això retardarà tot el procés.

Notícies relacionades

Una vegada preparats, serà necessari trobar soldats ucraïnesos preparats per portar-los. Aquests són tancs molt més moderns que els T-72 d’origen soviètic que són els més habituals a l’Exèrcit d’Ucraïna. Hi ha grups de soldats que ja saben portar-los, segons ha pogut saber aquest diari. Falta per conèixer si Espanya aprofitarà els centres on ja entrena soldats ucraïnesos en emergències i primers auxilis per donar-los també formació en maneig de Leopard 2A4, com ja va aconseguir els míssils Hawk que va enviar el nostre país fa uns mesos.

Robles va prometre que Espanya també contribuirà amb la missió d’entrenament de la Unió Europea a forces ucraïneses que combaten Rússia amb l’ensinistrament de fins a 2.400 militars a l’any. Les Forces Armades espanyoles ja entrenen a territori espanyol almenys 112 militars ucraïnesos, 19 d’ells a Saragossa que ja han tornat per enrolar-se a les files de l’Exèrcit ucraïnès. 21 més reben instrucció a Almeria, 64 a Toledo i cinc faran el mateix a Madrid.