Un mort i quatre ferits

El Govern estudia convocar el pacte antigihadista que reclama el PP

Feijóo estigmatitza l’islam i afirma que el cristianisme és superior: «Fa segles que un catòlic no mata per la seva religió»

El Govern estudia convocar el pacte antigihadista que reclama el PP

Borja Sánchez-Trillo / EFE

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central encara no ha decidit si convocarà el pacte antigihadista que li ha reclamat el PP després de l’atac que es va produir a Algesires dimecres. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va explicar dijous que és necessari «analitzar-lo perfectament» i tenir-ne més coneixement abans de fer aquest pas, i per això va demanar esperar que en els pròxims dies es portin a terme les investigacions pertinents. En aquest sentit, va explicar que, tot i que la principal idea que s’estudia és que es tracta d’un atac terrorista, estan obertes altres hipòtesis.

«Respecte a la convocatòria del pacte s’ha d’analitzar perfectament i saber i per a això hem d’esperar als pròxims dies i al desenvolupament de la investigació i l’abast dels fets. Tots els elements interinstitucionals estan funcionant de manera constant. Jo, per exemple, he parlat amb el president d’Andalusia, Juanma Moreno, i el secretari d’Estat de Seguretat, amb la portaveu del PP, Cuca Gamarra. Demà parlaré amb els portaveus de la comissió d’Interior», va resumir Marlaska en una roda de premsa després de visitar Algesires.

Els fets

Yassine Kanjaa, un ciutadà marroquí de 25 anys sense antecedents penals sobre qui pesava una ordre d’expulsió des de juny del 2022, va matar dimecres amb una arma blanca de grans dimensions Diego Valencia, sagristà de l’església de Nostra Senyora de Palma, a Algesires. Abans d’aquest atac, l’agressor va visitar la parròquia de San Isidro, on va ferir el capellà, Antonio Rodríguez, que es troba greu però estable. Segons els testimonis, el detingut va cridar «¡Al·là és gran!» i «¡mort als cristians!». L’Audiència Nacional investiga ara com a terrorisme els fets comesos per Kanjaa, que en principi va actuar en solitari i té historial psiquiàtric a Tànger (Marroc).

El ministre va explicar que Kanjaa «mai ha estat al radar en cap servei nacional per radicalització». Per a l’Executiu central, totes aquestes circumstàncies, que denoten que es tracta d’un fet aïllat, fan que no resulti necessari reunir la comissió de seguiment del pacte antigihadista, on estan representats els grups parlamentaris. El PP, en canvi, creu que la convocatòria s’ha de produir «immediatament». 

La portaveu al Congrés dels populars, Cuca Gamarra, es va queixar a mig matí de la falta d’informació sobre l’atac per part del Govern cap al principal partit de l’oposició. «No és la manera de funcionar d’una democràcia. Hi ha d’haver comunicació en els assumptes sensibles. Acudim al pacte antigihadista perquè no tenim informació», va dir la número dos del PP, que també va demanar al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que contactés amb el líder dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, per oferir-li dades sobre l’ocorregut a Almeria. Ja a la tarda, Marlaska va trucar al president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, i el seu número dos a Interior, Rafael Pérez, va conversar amb Gamarra.  

Polèmiques paraules

Arran d’un tuit del president de Vox, Santiago Abascal, en el qual cridava a evitar l’«avanç» de l’«islamisme» i carregava contra els migrants, Gamarra va advocar per «no estigmatitzar un col·lectiu pel que faci un dels seus integrants», perquè «el camí és combatre amb tota la duresa els integristes, però respectant els qui no ho són i formen part de la nostra comunitat». Però això no va impedir que hores després el mateix Feijóo entrés de ple al mateix terreny que havia trepitjat abans el líder de la ultradreta. 

Notícies relacionades

«L’islamisme és un problema de tota la societat europea i hem d’actuar de forma unida, sabent que hi ha un problema latent: hi ha persones que maten en nom d’un Déu, d’una religió. I tanmateix, des de fa molts segles no veurà un catòlic o un cristià matar en nom de la seva religió o de les seves creences. Hi ha altres pobles que tenen alguns ciutadans que sí que ho fan», va argumentar Feijóo durant un col·loqui al Cercle Eqüestre de Barcelona.

El PSOE va trigar poc a reaccionar a les seves paraules, que col·locaven una religió en un pla de superioritat sobre una altra. «Hi ha vegades que és millor mantenir-se callat i semblar responsable que parlar així», va dir la portaveu socialista i ministra d’Educació, Pilar Alegría. Hores després, Feijóo va matisar les seves paraules, tot i que amb escàs èxit. Si bé va assegurar que «no es pot criminalitzar cap religió», el líder del PP va insistir que en l’actualitat «no hi ha un problema general de terrorisme catòlic al món» i sí «d’integrisme islàmic».