Protesta a Madrid

Centenars d’alumnes protesten contra Ayuso a la Complutense: «Fora feixistes de la universitat»

Estudiants de la Universitat Complutense de Madrid es manifesten en contra del reconeixement de la presidenta madrilenya com a alumna il·lustre

4
Es llegeix en minuts

Estudiants, docents i treballadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) s’han concentrat aquest dimarts contra el reconeixement de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) com a alumna il·lustre al crit de «fora feixistes de la universitat».

Al voltant de 200 persones, llançant missatges com ara «Ayuso d’il·lustre no en té res», «Visca la lluita de les sanitàries», «Ni un euro més per a la privada» i «Les il·lustres estan fora», s’ha acostat tot el possible a l’edifici de la Facultat de Ciències de la Informació, protegit per Policia Nacional.

S’ha desplegat un fort dispositiu policial en què s’han establert diversos anells per evitar l’accés dels manifestants al recinte i s’hi han desplaçat més de deu furgons policials.

De fet, només tenien permès l’accés a aquesta dependència de la Universitat Complutense de Madrid els estudiants amb carnet de Ciències de la Informació. En un moment hi ha hagut un problema puntual, ja que alumnes de Ciències Polítiques fan classe en aquest edifici però no comptaven amb l’acreditació específica d’aquesta facultat.

Crítiques a la «militarització» de la universitat

«És una vergonya que hagin militaritzat la Universitat. És una mostra del profund caràcter antidemocràtic d’aquest nomenament», ha exposat en declaracions a Europa Press la militant de Contracorrent i Pa i Rosas Natalia Lago.

Des de Delegació del Govern han explicat a Europa Press que hi ha hagut una estreta col·laboració entre la UCM i la Comunitat de Madrid. Precisament, hi ha hagut diverses consignes contra el rector, Joaquín Goyache, a qui han apel·lat dient: «Ayuso mata avis i aplaudeix el rectorat».

Aquesta és una part de les raons que ha exposat Lago contra aquest nomenament «a cop de dit» a la «liquidadora per excel·lència» de la Sanitat en «plena vaga» de metges d’Atenció Primària i Pediatres. «Pel rector és il·lustre la que diu que els joves no tenim cultura de l’esforç quan som els més explotats», ha llançat la manifestant.

Entén que davant un reconeixement a qui «en el pitjor de la pandèmia enviava trossos de pizza rancis a nens en situació de vulnerabilitat», caldria reconèixer els que «defensen la Sanitat a capa i espasa» davant la «precarització» de les seves condicions exercida, als seus ulls, per la presidenta autonòmica.

Crítiques al rector

Per la seva banda, la membre de l’Associació La Chispa ha carregat contra Goyache per no haver tingut en compte l’opinió de la Facultat de Ciències de la Informació.

També ha retret que permeti «l’entrada d’empreses privades» en l’ecosistema de la UCM, cosa que considera que implica un «encariment» de la vida dels estudiants.

A la zona també s’hi han desplaçat membres de Noves Generacions de Madrid, amb el seu president, Ignacio Dancausa, al capdavant, i diputats regionals del PP per mostrar el seu suport a la dirigent autonòmica.

«Ha sigut un fracàs la suposada mobilització. Són cinquanta amb un megàfon cridant tonteries», ha dit restant-hi importància Dancausa, en declaracions a Europa Press, que considera que Ayuso està «molt tranquil·la». A més, ha tret pit dels «100 nanos de Noves Generacions» que s’han desplaçat al campus de la UCM.

A l’arribada d’Ayuso a la facultat hi ha hagut una rebuda polaritzada en què s’han sentit a crits missatges com ara «Llibertat», «Presidenta» i «Fora comunistes de la universitat» davant a «Fora feixistes de la universitat».

Crítiques al nomenament per part del professorat

Segons han traslladat els convocants al llarg dels dies previs al nomenament, la decisió del rector de la UCM ha generat «un fort rebuig» i la recollida de més de 1.200 firmes de part de professors que s’oposen al nomenament.

Alguns professors de la Facultat de Ciències de la Informació van enviar una carta al rector exigint que reconsiderés la seva decisió. «Suposa un inadmissible posicionament de la Universitat en període de precampanya electoral i en un context de conflicte permanent del govern presidit per Díaz Ayuso», van declarar en la missiva.

La decisió de la UCM

El comitè de direcció del programa Alumni de la UCM va aprovar la llista d’Alumni UCM Il·lustres de la Facultat de Ciències de la Informació del passat 7 de novembre, entre els quals hi ha la presidenta de la Comunitat de Madrid, la periodista de TVE Almudena Ariza i l’escriptor Arturo Pérez Reverte.

Notícies relacionades

La presidenta madrilenya és la primera alumna d’aquesta facultat a ostentar la Presidència de Govern d’una comunitat autònoma i la primera en la història autonòmica espanyola llicenciada en Ciències de la Informació, ha informat la UCM.

Seran nomenats un total de set diplomats, entre els quals també hi ha Rafa Antón, fundador de l’agència de publicitat China, ‘chief creative officer’ a Llorente y Cuenca, i Ángel Expósito, periodista, exdirector d’Europa Press, i ara director de ‘La linterna’ a la cadena COPE.