Després de mesos encallada

El Govern es fixa març com a límit per aprovar la llei de vivenda al Congrés

L’Executiu espera poder brandir la norma a la campanya de les municipals i autonòmiques

El Govern es fixa març com a límit per aprovar la llei de vivenda al Congrés
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Congrés dels Diputats nomena aquest dimarts els membres de la ponència que redactarà l’informe amb les esmenes al projecte de llei pel dret a la vivenda, un dels més controvertits de l’Executiu de coalició. El PSOE i Unides Podem es van comprometre en el seu acord de Govern de fa tres anys a acabar amb les pujades abusives en els preus del lloguer, però la legislatura entra en el seu últim any i encara no s’ha aprovat la norma. Segons fonts governamentals, el Govern s’ha fixat març com a límit per rematar les negociacions i aprovar la llei de vivenda, la primera de la democràcia. Després, en plena precampanya de les eleccions municipals i autonòmiques de maig, ho veuen impossible.

L’Executiu de coalició va enviar el febrer del 2022, fa gairebé un any, el projecte de llei al Congrés, on se li incorporaran unes 400 esmenes de les 866 presentades per tots els grups parlamentaris. Quan la ponència acabi l’informe, començarà el debat de la llei de manera detallada i, en aquell període, també s’hi podran introduir esmenes.

Segons fonts socialistes, el partit de Pedro Sánchez ha acceptat rebaixar el nombre de vivendes que ha de tenir un propietari perquè se li limiti el preu del lloguer en una zona tensada (poden ser entorn de cinc a la mateixa zona). En la redacció actual, es consideraven «grans tenidors» aquelles persones o entitats que tinguessin més de 10 vivendes, una xifra que Unides Podem considera desorbitada.

Les fonts socialistes també es mostren obertes a rebaixar de 18 a «8 o 10» el límit de mesos per tenir disponible l’índex de preus a què s’hagin d’atenir els grans propietaris.

Notícies relacionades

Si el Govern acaba aconseguint l’aprovació de la llei al març, podrà anar a les eleccions municipals i autonòmiques amb una carta important per a l’electorat socialista i, sobretot, morat. Unides Podem també confia que en aquesta accelerada legislativa abans de posar les urnes de maig arribi la derogació de la llei mordassa.

Fonts governamentals consideren que la llei de vivenda pot donar impuls als barons socialistes, que presideixen les comunitats autònomes, ja que la competència en matèria de vivenda els correspon. Seran els governs autonòmics els que podran aplicar o no la regulació dels lloguers. L’Estat dona una base general, però les comunitats són les que desenvolupen les normes i les apliquen.