Pressió a les institucions

ERC denuncia en el Consell d’Europa «una vulneració de drets polítics» a Catalunya

Romeva i Forcadell asseguren que la seva situació personal «no està resolta des del punt de vista judicial»

ERC denuncia en el Consell d’Europa «una vulneració de drets polítics» a Catalunya

ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

ERC ha denunciat aquest dilluns en un acte a la seu del Consell d’Europa, a Estrasburg (França), la vulneració de drets civils i polítics a Catalunya per part d’Espanya. Durant la conferència ‘Els drets polítics en democràcies plenes: el cas català’ davant una trentena de diputats i senadors de la institució, el dirigent d’ERC Raül Romeva ha remarcat la importància de la visita i el fet de recordar als membres del Consell que «Europa té un problema que ha de resoldre». En l’acte hi han participat el dirigent d’ERC Raül Romeva, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; i l’advocat Andreu Van den Eyne.

El també exconseller d’Exteriors, condemnat pel Suprem a 12 anys de presó i inhabilitació, ha remarcat que l’única fórmula per resoldre el conflicte català és «la via democràtica» i ha insistit que Espanya està vulnerant drets fonamentals de manera reiterada: «Només fa falta recordar les nostres situacions personals, que no estan resoltes des del punt de vista judicial».

En una línia similar s’ha expressat Forcadell, que ha qüestionat el paper de l’Estat per haver-la condemnat a 11 anys i mig de presó i inhabilitació per impulsar un debat polític: «Els diputats del Consell d’Europa no entenen per què es prohibeixen debats i menys que aquests es persegueixin de forma penal», va lamentar. «Les idees han d’estar protegides per la inviolabilitat parlamentària, una cosa que no passa a Espanya», ha afegit.

Per la seva banda, l’advocat Andreu Van den Eynde ha esmentat totes les vulneracions que l’Estat espanyol acumula contra l’independentisme, posant el focus en el recent cas del Catalangate, del qual ell és víctima directa. En aquest sentit, Van den Eynde ha apuntat que el Consell d’Europa és «el millor fòrum per venir a explicar de primera mà què està succeint» i confia que els parlamentaris els ajudaran «en la defensa internacional de la democràcia».

Institució de referència

El Consell d’Europa d’Estrasburg és una organització internacional d’àmbit regional destinada a promoure, mitjançant la cooperació dels estats d’Europa, la configuració d’un espai polític i jurídic comú al continent, sustentat sobre els valors de la democràcia, els drets humans i el marc legal. El Consell consta de diversos òrgans interns, entre els quals destaca l’Assemblea, un Comitè de Ministres i una Secretaria General. Del Consell d’Europa depenen altres instruments, entre els quals destaca el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Notícies relacionades

Més enllà dels parlaments dels republicans, l’acte d’aquest dilluns també ha comptat amb la intervenció del catedràtic expert en drets humans de la Universitat de Londres Bill Bowring. De la trentena de parlamentaris que van assistir a l’esdeveniment, hi havia el director general de drets humans i estat de dret del Consell d’Europa, Christos Giakoumopoulos.

Durant la seva estada a Estrasburg, els republicans també es van trobar amb el president del grup ALDE, el romanès Iulian Bulai, així com el vicepresident de la formació The Left al Parlament Europeu, el danès Nikola Villumsen. D’altra banda, han participat en la reunió amb el grup de l’Esquerra Unida Europea (UEL, per les seves sigles en anglès).