Míting del PSOE a Valladolid

Sánchez carrega contra els manifestants de Madrid: defensen una Espanya «uniforme i excloent»

El president alerta que el PP i Vox farien a Espanya el que van intentar fer amb l’avortament a Castella i Lleó

3
Es llegeix en minuts

El president del Govern i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que els que s’han manifestat aquest dissabte a Madrid són els que defensen una Espanya «uniforme i, per tant, excloent».

Així ho ha assenyalat Sánchez amb referència a la manifestació convocada aquest dissabte a Madrid contra el Govern per part d’associacions i col·lectius de la societat civil, durant l’acte en el qual ha participat a Valladolid, on s’han presentat els candidats a les capitals de província del PSOE a Castella i Lleó.

Sánchez ha fet referència també a la manifestació d’independentistes a Barcelona de dijous passat i ha dit que, entre els «nostàlgics» que allà defensaven «una Espanya trencada» i els que avui a Madrid aposten per un país «uniforme i excloent», hi ha «la immensa majoria d’espanyols».

Sánchez també ha alertat aquest dissabte que el PP i Vox farien en un hipotètic govern d’Espanya el que ja estan fent a Castella i Lleó, amb el president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco (PP), i el seu vicepresident, Juan García-Gallardo (Vox).

«Qui vulgui saber què faria un hipotètic govern de Feijóo i Abascal, només cal veure el que fan Mañueco i Vox aquí a Castella i Lleó», ha resumit en la seva intervenció a Valladolid, davant unes 1.500 persones reunides en un acte organitzat pel PSOE per presentar els candidats socialistes a les principals alcaldies de Castella i Lleó.

Amb diverses referències al que ha passat a Castella i Lleó durant l’última setmana, després de presentar el vicepresident de la Junta una sèrie de mesures antiavortament que posteriorment van ser desmentides per Mañueco, Sánchez s’ha preguntat «quin problema tenen» el PP i Vox amb les dones i per què «s’entossudeixen a perpetuar la desigualtat de gènere».

«No l’hi permetrem», ha clamat el president del Govern, que ha ofert continuar al camí emprès per reduir la precarietat laboral i garantir el poder adquisitiu dels pensionistes, per assolir una Espanya «que competeixi en cohesió, justícia social, en talent i en qualitat», davant un model de la dreta que basa el seu creixement «en la precarietat».

Sánchez ha argumentat que les del seu govern són «mesures progressistes» que tiren endavant en el si d’un Executiu de coalició (PSOE-Unides Podem), mentre que ha aventurat el que passaria a Espanya en el cas que, a finals d’any, el PP i Vox poguessin formar una coalició.

Pensions

El president ha incidit en el missatge als pensionistes i ha recorregut al càlcul per assegurar que si s’hagués mantingut la reforma de les pensions aprovada pel PP, ara els jubilats cobrarien «2,39 euros» més al mes, mentre que els canvis introduïts pel PSOE serveixen perquè aquest increment arribi als «108 euros al mes en una pensió mitjana», en la qual cosa ha considerat com una «tercera paga extra», ja que suma uns 1.300 euros a l’any.

En aquest debat sobre la revalorització de les pensions i la sostenibilitat del sistema, Sánchez ha retret a l’oposició que miri de «confrontar les generacions», amb missatges que obliden que els problemes dels joves no són les cotitzacions a la Seguretat Social sinó la precarietat laboral, la falta d’oportunitats i l’emancipació per falta de vivenda.

«Alguna cosa estarem fent bé», ha deixat anar el president, que ha reconegut que l’any vinent existirà una «desacceleració» i un «alentiment» econòmic, però Espanya es mantindrà en registres que «duplicaran» els d’altres potències europees.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha demanat «per una sola vegada» que el PP s’obri a votar a favor dimarts vinent, al Congrés dels Diputats, a la convalidació del decret anticrisi derivat de la guerra d’Ucraïna.

Sánchez ha defensat que els objectius que es va marcar el seu Govern fa tres anys continuen vigents, per garantir una transformació digital inclusiva, una transició ecològica justa, una cohesió social i territorial i la convivència, perquè «un país no pot patir el que vam patir el 2017 amb la declaració unilateral d’independència» a Catalunya