Negociació dels Comptes

Aragonès convoca sindicats i patronal dilluns per pressionar el PSC pels Pressupostos

El president explicarà en el Consell de Diàleg Social l’estat de les negociacions amb els socialistes

Aragonès convoca sindicats i patronal dilluns per pressionar el PSC pels Pressupostos

ALBERTO PAREDES / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès prem l’accelerador. La treva d’una setmana, segons els republicans unilateral, que Salvador Illa va decretar dimecres passat i l’absència de resposta dels socialistes a la proposta presentada per Laura Vilagrà a Alícia Romero, dilluns, sobre la B-40, han causat enuig al Palau de la Generalitat. I la resposta del president passa per convocar de manera immediata, per dilluns, el Consell de Diàleg Social, l’òrgan que reuneix Govern, sindicats i patronal, amb qui es va tancar, el 5 de desembre, un acord per als Pressupostos de la Generalitat. L’objectiu és obvi, mirar de pressionar els socialistes i intentar que es visualitzi una eventual soledat del PSC amb un projecte de Comptes que defensen els agents socials i els comuns.

Fonts del Govern van negar que la convocatòria tingués ànim punitiu per als socialistes i apunten que en la reunió Aragonès detallarà l’estat de les negociacions. Segons els republicans, el debat estrictament sobre les xifres dels Comptes està tancat i tot queda pendent dels anomenats macroprojectes, en especial, de la voluntat del Govern de permetre que l’Estat construeixi la B-40.

Notícies relacionades

L’acord de desembre va ser definit per diverses veus, tant de sindicats com de la patronal, d’històric. En aquest acord es preveu un augment del 8% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que actualment és de 569,12 euros mensuals i que passarà a ser de 614,65 el 2023. La Generalitat revaloritzarà aquest indicador, que fixa la quantia de les prestacions socials que ofereix la Generalitat –des de les beques menjador fins a les ajudes per la vivenda social– i determina qui pot (i qui no) percebre-les. L’esmentat increment afecta principalment la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i, en total, implicarà un augment de 144 milions d’euros en despesa pública.

Així mateix, l’acord inclou la inversió de 680 milions d’euros en el sector industrial. Per als agents socials és clau que l’Executiu es faci corresponsable del Pacte Nacional per a la Indústria, firmat recentment i que pretén revertir el declivi i revigoritzar el sector secundari que ha viscut Catalunya durant els últims anys.